Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Optometrist waarschuwt: doe nooit contactlenzen in ná je make-up

Optometrist waarschuwt: doe nooit contactlenzen in ná je make-up

Optometrist waarschuwt: doe nooit contactlenzen in ná je make-up

De kans is groot dat je meer aandacht besteedt aan je huid, je conditie of je kleding dan aan je zicht. Kunnen zien nemen veel mensen voor lief, terwijl er aardig wat dagelijkse gewoontes zijn die je ogen schade kunnen toebrengen. Bijvoorbeeld: contactlenzen indoen ná je make-up. 

Niet onschuldig

Dr. Nishan Pressley is een optometrist uit Orlando die met lede ogen toeziet hoe vrouwen hun contactlenzen in doen nadat ze make-up hebben aangebracht. Dat lijkt misschien onschuldig, maar is het volgens haar niet. ‘Zo loop je het risico dat er make-up op je contactlens terecht komt. De chemicaliën in make-up kunnen zorgen voor irritatie, rode ogen en een ongemakkelijk zittende lens.’

Parasiet in kraanwater

Als op die make-up een bacterie zit, ben je nog verder van huis. Dat kan leiden tot extreme irritatie en zelfs een ontsteking van het bindvlies. Als je het idee hebt dat er iets in je oog zit wat daar niet hoort, doe je er goed aan je lens én je make-up te verwijderen voor je de lens schoonmaakt en opnieuw inbrengt.

Het veiligste stappenplan voor het aanbrengen van lenzen ziet er dan zo uit:

  1. Altijd ten eerste: was je handen. Alle eventuele viezigheid die op je vingers zit, kan in je oog terecht komen.
  2. Zorg ervoor dat je handen 100% droog zijn. Kraanwater kan de canthamoeba-parasiet bevatten. In 2018 verloor een Nederlandse vrouw haar oog doordat ze in aanraking kwam met deze parasiet.
  3. Nu is het veilig om je contactlezen in te doen. Dus vóórdat je je make-up hebt gedaan.

Lenzen uitdoen

’s Avonds lenzen weer uit? Neem ook daar de tijd voor zoals je zou doen met je tien stappen skincare-regime. Doe de lenzen uit (wederom: schone handen), leg ze in je palm en spoel ze schoon met een desinfecterende oplossing. Wrijf de contactlens voorzichtig heen en weer met een vinger van je andere hand. Daarmee verwijder je vuil, bacteriën en deeltjes die zich hebben opgehoopt op de lens. Vervolgens leg je de lens in het bassin met een níeuwe desinfecterende oplossing voordat je de andere lens schoonmaakt.

Dus wat je ook doet: neem altijd de tijd voor je lenzen en doe het vooral in de juiste volgorde.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Glamour UK | Beeld: Getty