Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Opgepast: je kunt een kalknagel oplopen door gellak op je tenen

Opgepast: je kunt een kalknagel oplopen door gellak op je tenen

Opgepast: je kunt een kalknagel oplopen door gellak op je tenen

Een kalknagel is iets wat je echt niet wil. Als je het eenmaal hebt, kom je er namelijk maar knap lastig vanaf. Volgens de Britse vereniging van dermatologen krijgt maar liefst 1 op de 4 mensen er vroeg of laat mee te maken. Pas extra op als je regelmatig naar de salon gaat voor een pedicure: gellak maakt je vatbaarder voor kalknagels.

Flink broeien

Zeker wanneer je langere tijd achter elkaar gellak op je teennagels draagt, loop je een een verhoogd risico op een kalknagel. Het aanbrengen van de gel kan de nagel beschadigen. Tussen de ruimte tussen de gel en de nagel kan het flink broeien en zo schimmel ontstaan. Resultaat, met een beetje pech: een kalknagel.

Stijging

In Engeland zien artsen sinds de pandemie opvallend genoeg een toename in het aantal kalknagels. De oorzaak daarvoor is niet bekend, maar omdat gellak vaak de boosdoener is kan het samenhangen met het heropenen van de salons. Ook een mogelijkheid is dat we tijdens de lockdown thuis massaal op blote voeten rondliepen en die gehavende teennagels opeens opvielen.

Broeierige omgeving

Los van gellak ontstaat een kalknagel in een warme, broeierige omgeving. Je bent er ook gevoeliger voor als je bijvoorbeeld ooit hard je teen hebt gestoten en daar een traumanagel aan over hebt gehouden. Draag dus liever niet te lang achter elkaar dichte, warme sneakers, maar laat je voeten regelmatig luchten. Pas op blote voeten echter op in zwembaden en de sportschool: daar kun je makkelijk een kalknagel of een schimmelinfectie aan je voeten oplopen.

Ademruimte

Wil je echt geen afscheid nemen van gellak op je tenen? Draag de lak dan niet langer dan drie weken achter elkaar door en geef je nagels in de tussentijd wat ademruimte. Draag ademend schoeisel en droog voeten en nagels na het douchen grondig. Heb je toch een kalknagel opgelopen en zijn huis- tuin- en keukenmiddeltjes niet effectief? Ga dan naar de huisarts: die kan eventueel medicatie voorschrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Glamour UK | Beeld: Getty