Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 6 redenen voor jouw uitblijvende menstruatie

6 redenen voor jouw uitblijvende menstruatie

6 redenen voor jouw uitblijvende menstruatie

That time of the month is niet ons favoriete weekje. Krampen, chagrijnig, cravings en meer van dat soort fratsen komen er bij kijken. De menstruatie wordt door veel vrouwen vervloekt. Maar als je plots níet meer ongesteld wordt, wil je niets liever meer dan die vervelende krampen terug krijgen.

Als je menstruatie uitblijft kun je gelijk flink in de stress schieten. Ben je de pil vergeten of is het condoom gescheurd..? Als je deze vragen met een ‘nee’ kunt beantwoorden, een zwangerschapstest hebt gedaan met negatieve uitkomst en toch nog niet ongesteld wordt, sta je voor een groot raadsel.

Dit zijn factoren die de reden achter het uitblijven van jouw menstruatie kunnen zijn.

Stress
Door stress maakt je lichaam meer stresschemicaliën aan, en die kunnen het evenwicht tussen de hormonen die je menstruatie regelen in de war schoppen. Hierdoor kan je menstruatie tijdelijk stoppen. Probeer daarom voldoende rustmomenten in te plannen. Doe in drukke tijden een meditatiesessie te doen in de ochtend, of pak een lesje yoga mee. Een massage, bewust een paar keer diep ademen of een warm bad zijn ook goede ontspanningsmanieren.

Afslanken
Natuurlijk is het echt super als je in dat strakke zomerjurkje past, maar niet als je daarvoor je ongesteldheid moet inleveren. Te veel afvallen kan je maandstonden namelijk stopzetten. De reden hiervoor is dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen opgeslagen zit in lichaamsvet. Dus als er te weinig vet is, is er niet genoeg oestrogeen om je menstuatie te ondersteunen. Je lichaam geeft aan zichzelf ‘nauwelijks’ in leven te kunnen houden, en dus al helemaal geen kindje kan ontvangen.

Overgewicht
Naast ondergewicht kan ook overgewicht een oorzaak zijn voor het uitblijven van jouw menstruatie. Door het overgewicht kan je cyclus verschuiven, met als gevolg dat de eisprong veel later plaatsvindt. Hierdoor komt ook de menstruatie veel later. Wanneer je weer op een gezond gewicht zit, zou je ongesteldheid gewoon weer terug moeten komen.

Verstoord ritme
Ook een verstoord dag- en nachtritme kan een reden zijn dat je niet ongesteld wordt. Je cyclus draait op een bepaald bioritme, en als deze plots in de war wordt geschopt, kan dit zeker invloed hebben op je ongesteldheid.

Overmatig trainen
Sporten is gezond, maar niet als je dit overmatig veel doet. In zulke ongezonde situaties beschermt jouw lijf je als het ware door de kans op een zwangerschap tegen te gaan. Probeer in je sportritme iets meer balans aan te brengen, en zorg altijd dat je je voedingsschema aanpast aan de hoeveelheid uren sport die je beoefend – en dus ook het aantal calorieën die je verbruikt.

Verstoorde schildklierwerking
Je schildklier regelt onder andere je spijsvertering. Werkt deze te hard, dan kun je plots veel afvallen en als deze te langzaam werkt gebeurd het tegenovergestelde. Deze vertraging of versnelling kan ook heel veel invloed hebben op je menstruatie.

Is jouw menstruatie wel eens voor langere tijd uitgebleven?

Lees ook:

Bron: WomansHealth