Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Auw! Waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook

Auw! Waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook

Auw! Waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook

Je hebt er misschien wel eens last van: buikpijn, een opgeblazen gevoel of problemen met je stoelgang. Het lastige van deze klachten is dat het soms moeilijk te achterhalen is waar ze vandaan komen. Toch is er een oorzaak die best voor de hand liggend is. Namelijk het eten van smaakversterkers, zoals prei, knoflook of ui. 

Koolhydraten

Niet iedereen is even gevoelig voor dergelijke klachten. Toch is het wel van belang dat wanneer je er last van hebt, je de klachten wel serieus neemt en kijkt waar het vandaan kan komen. Want pijn in je buik, winderigheid, brandend maagzuur, verstopping of diarree zijn niet bepaald gezond.

Vaak worden deze klachten veroorzaakt door fructanen. Dit zijn een soort koolhydraten, die door het lichaam moeilijk verteerd kunnen worden. Als oplossing zet het lichaam deze koolhydraten daarom om in andere stoffen. Hierbij komen gassen en zuren vrij.

Voedingsmiddelen die fructanen bevatten zijn groenten als, ui, knoflook, prei, aardperen, artisjokken, bieslook, doperwten en asperge. Maar het komt ook voor in verschillende tarweproducten. De kleinste hoeveelheden kunnen al zorgen voor buikklachten.

Behoorlijk vervelend. Toch hebben fructanen ook voordelen. Ze beschermen namelijk voor aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, diabetes en obesitas.

Lees ook
Als je deze voedingsmiddelen ‘s avonds eet, sta je op met een beter humeur

De oplossing

Het blijft vaak lastig om erachter te komen welke voedingsmiddelen jouw klachten veroorzaken. Kijk daarom per etenswaar hoe jouw maag en darmen erop reageren en of er klachten opspelen.

Wat verder nog kan helpen is rustig eten, neem de tijd voor iedere maaltijd of snack. Eet met mate, probeer dus je hoeveelheden te minderen. En verspreid je porties voedsel goed over de dag. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om goed te blijven drinken en te bewegen en dat natuurlijk niet alleen tegen buikpijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Gettyimages