Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ‘Oorzaadjes’ zijn hot: wat het is en waarom je ze steeds vaker ziet

‘Oorzaadjes’ zijn hot: wat het is en waarom je ze steeds vaker ziet

‘Oorzaadjes’ zijn hot: wat het is en waarom je ze steeds vaker ziet

Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar het ziet er wél mooi uit: oorzaadjes. Grote kans dat je die term nog niet eerder hebt gehoord, maar ze al wel vaak voorbij hebt zien komen in je feed. De oorzaadjes zien er niet alleen cute uit, maar zouden ook nog goed zijn voor je gezondheid en welzijn. 

Eigenlijk zijn oorzaadjes niks nieuws. De delicate steentjes op iemands oorlel en/of schelp worden in de acupunctuur al jaren gebruikt. Tot voor kort waren dat dunne naaldjes in je oor die keurig werden afgeplakt met een pleistertje. Tegenwoordig zijn die naalden ingeruild voor oorzaadjes. Ook fijn: er komt geen naald aan te pas.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Auricle Ear Seeds (@auricleearseeds)

Zenuwen

Oorzaadjes zijn dus een vorm van acupunctuur. De zaadjes worden op je oor geplakt en stimuleren, afhankelijk van de exacte plek, bepaalde zenuwen. Het idee is dat zo je meridianen worden geopend en zo helpt bij de natuurlijke flow van energie door je lichaam. Je verwacht het misschien niet, maar oren doen veel meer voor je dan je alleen een gehoor geven. De oren zijn verbonden met een zenuw genaamd de ‘parasympathetic branch’. Die vertakking zorgt ervoor dat je kalm bent. De tegenovergestelde zenuw, de ‘sympathetic branch’, veroorzaakt juist stress.

Van migraine tot libido

Een oorzaadje kan de signalen die de zenuw doorkrijgt bij nek- of schouderpijn onderbreken. Veel patiënten merken daardoor meteen het pijnstillende effect. Volgens kenners helpt het bij nog veel meer fysieke – en psychische klachten. Afhankelijk van de plek van het oorzaadje kan het migraine, reumatische pijn, stress en angsten verlichten. Het kan zelfs helpen bij vruchtbaarheid, gewichtscontrole, slapeloosheid en je libido zeggen fans.

Als je niet afhankelijk wil zijn van pijnstillers (alleen), kunnen de oorzaadjes dus een oplossing zijn. Houd alleen wel in gedachte dat het niet voor iedereen werkt. Waar de een direct een verschil voelt, kan het zijn dat het voor de ander niks doet. Dat is dus een kwestie van uitproberen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Auricle Ear Seeds (@auricleearseeds)

Plakken

Je kunt de zaadjes zelf plakken, maar je kunt het ook door een professional laten doen. Je kunt bijvoorbeeld een oorzaadje kopen dat je mooi vindt en die laten plakken door een acupuncturist. Als je zelf aan de slag gaat, is het belangrijk dat je je oren goed schoonmaakt en aan het zaadje vastpakt met een pincet. De plakkers blijven doorgaans een dag of vijf zitten, maar je kunt ze er eerder af halen. Lees goed de bijgeleverde instructies door voor je aan het plakken slaat.

Wetenschap

Over of het echt werkt, is de wetenschap het nog niet eens.  Naar oorzaadjes zelf bestaat nog geen wetenschappelijk onderzoek. Acupunctuur is wel een van de meest onderzochte alternatieve therapieën. Veel artsen erkennen dat acupunctuur werkt en er zijn onderzoeken waarbij het placebo niet werkte, maar de acupunctuur wel. In 2013 was er een onderzoek dat zag hoe mensen met lage rugklachten baat hadden bij acupunctuur. In 2015 zagen onderzoekers dat een combinatie van acupunctuur en oorzaadjes helpen bij slapeloosheid.

Desalniettemin is het belangrijk om te weten dat er meer onderzoek nodig is om te onderschrijven dat het werkt. En nogmaals: wat een hit is voor de een, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Ga met serieuze klachten dus altijd eerst naar een (huis)arts. Verder geldt: baat het niet, dan schaadt het niet. En het ziet er in ieder geval reuze-cute uit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Auricle Ear Seeds (@auricleearseeds)

Bron: Mama Mia | Beeld: Auricleearseeds