Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Last van oorsuizen? Dat zou wel eens door thuis-quarantaine kunnen komen

Last van oorsuizen? Dat zou wel eens door thuis-quarantaine kunnen komen

Last van oorsuizen? Dat zou wel eens door thuis-quarantaine kunnen komen

Heb je de afgelopen tijd opgemerkt dat je, nu je vaker thuis bent, meer last hebt van een constante piep of een ruis in je oren? Dat is helemaal niet zo raar. Je hebt namelijk meer kans op oorsuizen nu je in quarantaine zit. En daar zitten een paar interessante redenen achter.

Als je regelmatig last hebt van gesuis of gepiep in je oren, dan is de kans groot dat je de aandoening tinnitus hebt. Tinnitus is een vorm van gehoorschade en zorgt ervoor dat je continu geluiden hoort die er eigenlijk niet zijn, zoals piepen, fluiten, geruis of een suis. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus.

Lees ook:
Anne-Floor (25): ‘Het klonk in mijn hoofd als een slecht afgestelde oude tv’

Oorsuizen door thuisquarantaine

Als je meer last hebt van oorsuizen sinds je in thuisquarantaine zit, zou dat heel goed kunnen komen door stress. De coronacrisis brengt een hoop stress met zich mee over verschillende facetten uit het leven. “De situatie zoals die normaal is, is veranderd. Dat geeft stress”, legt KNO-arts Dennis Kox van het Spaarne Gasthuis uit aan RTL Nieuws. “Als je stress hebt, kan oorsuizen als erger worden ervaren, omdat je daardoor een versterking hebt van je zintuiglijke waarneming.”

Alarmstand

Je lichaam komt vanwege de stress in alarmstand en hierdoor hoor je de oorsuizen erger. Ook de verandering van werken op een drukke werkplek naar thuis in stilte kan voor symptomen van tinnitus zorgen. Door de reuring om je heen, kun je de oorsuizen normaal gesproken vergeten. Maar nu het stil is om je heen, kun je niet meer om dit geluid heen en ga je je eraan ergeren.

Schadelijk of niet?

Het is gelukkig niet heel ernstig voor je oren dat je nu last hebt van oorsuizen. Maar heel fijn is het natuurlijk niet. Je kunt er het beste niet te veel aan denken, want hoe meer aandacht je het geeft, hoe meer je je eraan ergert. Toch is er maar weinig wat je er écht aan kunt doen. Daarom is de beste tip: ontspanning en afleiding.

Afleiding zoeken

Als je aan het werk bent en de oorsuizen steeds erger worden, kun je eventueel wat achtergrondmuziek op zetten. Dan ligt de focus niet op de stilte in huis of het geruis in je oren, maar op de muziek. Wordt het maar niet minder? Ga dan even naar buiten om een rondje te wandelen of. fietsen. Dat zorgt vaak voor wat meer afleiding.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock