Sociale media Beeld GettyImages
Sociale mediaBeeld GettyImages

Ontspannen omgaan met sociale media? 6 tips voor een digitaal dieet

In een tijd waarin iedereen connected is via het wereldwijde web, is het bijna onmogelijk om niet de hele dag op je scherm te kijken. Maar onmogelijk staat niet in ons woordenboek; so, you got this!

Tips & tricks voor een digitaal dieet

  1. “Bedenk wat je wilt bereiken,” zegt Jamie Nederpel, auteur van het boek Digitaal dieet. “Vergelijk het maar met een dieet. Wat is je doel? Dat kan van alles zijn: van meer aandacht voor wat je echt belangrijk vindt tot vaker een boek lezen.”
  2. “Kies een ‘dieetvorm’ die bij je past. Bijvoorbeeld: ik ga elke dag nog maar een half uur op social media. Of: ik kijk voortaan op zondag niet meer op m’n smartphone. Spreek met jezelf af welke leefregels je wilt gaan volgen.”
  3. “Vul je digitale dieet concreet in door een afsprakenlijstje te maken. Stel dat jij op zondag niet meer op je smartphone gaat kijken, mag je ‘m dan nog wel opnemen als iemand je belt? Telt Whatsapp ook als sociale media? Zo kun je niet tegen jezelf gaan liegen.”
  4. “Sluit verleidingen uit. Als jij op je telefoon steeds het icoontje van Instagram ziet staan, is de kans groot dat je toch een keer overstag gaat en erop klikt. Haal dat icoontje dus weg van je startscherm, al is het maar voor een uurtje of een dagdeel.”
  5. “Bedenk een gezond alternatief voor al die momenten waarop je normaal door je social media zou gaan scrollen: in de trein, thuis op de bank, in de rij voor de kassa. Ga je puzzelen, afspreken met mensen, lezen of een film kijken.”
  6. “Zorg voor een buddy die je kan aanmoedigen op moeilijke momenten: een huisgenoot, je beste vriendin, een collega, je partner. Zorg dat je elkaar elke week even spreekt om te vragen hoe het gaat, of het nog lukt. Het klinkt schools, maar dat helpt echt.”

Het gevaar van sociale media

‘Het sluipt erin, die schermtijd’

Fleur BaxmeierGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden