Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ontdek je eigen clitoris: zo haal je alles uit je orgasme

Ontdek je eigen clitoris: zo haal je alles uit je orgasme

Ontdek je eigen clitoris: zo haal je alles uit je orgasme

De clitoris is véél meer dan alleen het spreekwoordelijke topje van de ijsberg op het gebied van seks. Zo haal je eruit wat erin zit.

Voel je vooral gezegend met je clitoris, want het is het énige vrouwelijke orgaan dat enkel bestaat voor genot. We hebben ’m volgens verschillende evolutietheorieën cadeau gekregen om het voortplanten gezellig te houden.

Zachte landing

Bij de meeste vrouwen zit de clitoris verscholen onder het clitoriskapje, een soort vrouwelijke voorhuid. Als je opgewonden raakt, trekt de huid wat naar achteren en bereikt je clitoris een erectie (ja, echt). Er stroomt bloed naar de zwellichamen van de vagina, waardoor het plekje opzwelt. Handig, want zo kan een eventuele bedpartner ’m beter vinden. Doordat de clitoris opzwelt, vormen zich een soort airbags rond de vagina die ervoor zorgen dat penetratie niet pijnlijk wordt.

Fijngevoelig

Net als de penis is de clitoris er in de meest uiteenlopende vormen en maten. Het topje dat uitsteekt heeft twee keer zo veel zenuwuiteinden 
als de eikel van een penis. Zo’n achtduizend, terwijl mannen het met vierduizend genotspuntjes moeten doen. Door hormonen groeit de clitoris mee naarmate je ouder wordt. Als je midden dertig bent, is ie bijvoorbeeld al vier keer zo groot als in het begin van je puberteit. Gelukkig is en blijft de clit in al haar vormen en fasen even gevoelig.

In de knop gesmoord

Tot ver in de twintigste eeuw werd de clitoris binnen de anatomie bestempeld als een bobbeltje 
tussen de schaamlippen. Pas in 1998 (!) kwam aan het licht hoeveel meer er achter het plekje schuilgaat, dankzij onderzoek van de Australische uroloog Helen O’Connell. Zij bracht 
met MRI-scans de anatomie van 
de volledige clitoris in kaart. En die bleek geen speldenknopje, maar 
een orgaan dat tot acht centimeter in het lijf verankerd is.

Lees ook
Kiki #14: ‘Ik was zo opgewonden dat hij nog maar een tikje tegen mijn clitoris hoefde te geven en ik kwam klaar’

Opgewonden standje

De penis en clitoris lijken in de basis ontzettend op elkaar, omdat ze dezelfde oorsprong hebben. Elke penis begint als clitoris, maar bij mannen groeit het plekje uiteindelijk 
uit tot (stukken) meer. Bij de vrouw liggen de zwellichamen ín het lichaam. Het ‘knopje’ dat je aan de buitenkant 
ziet, loopt vanbinnen door in een schacht die zich in twee lange zijarmen splitst. Wanneer je het inwendige deel meetelt, kan een clitoris in opgewonden staat net zo groot worden als een penis in erectie.

Grieks sleutelwoord

Het woord clitoris komt volgens taalkundigen van het Griekse woord voor sleutel (kleidi) en heuveltje (kleitoris). Toeval bestaat niet: de plek is voor de meeste vrouwen inderdaad dé sleutel tot een orgasme. Uit onderzoek blijkt dat zeventig tot tachtig procent van de vrouwen alleen klaarkomt door stimulatie van de clit. Nog iets: volgens De dikke van Dale spreek je het toch echt uit als clítoris, en niet clitóris.

Tekst: Janne Vogel. Dit verhaal heeft eerder in VIVA gestaan