Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dít is dus waarom je zo prikkelbaar kan zijn als je ongesteld bent

Dít is dus waarom je zo prikkelbaar kan zijn als je ongesteld bent

Dít is dus waarom je zo prikkelbaar kan zijn als je ongesteld bent

Als je ongesteld bent, kan je plotseling boos zijn op alles en iedereen voor no reason. Of misschien kan je juist wel janken om hele stomme redenen. Tijdens dé tijd van de maand ben je duidelijk enorm prikkelbaar, maar wat is nou de reden hierachter?

Prikkelbaar tijdens menstruatie

De een moet huilen als ze iets laat vallen (oeps), de ander is compleet uitgeblust en weer een ander, tja… daar moet je vooral niet te dicht bij in de buurt komen. Of liever gewoon helemaal niet. Dat je zo prikkelbaar kan zijn als je ongesteld bent, komt door… suprise, surprise: je hormonen!

Oestrogeen en progesteron

Eigenlijk is het heel simpel. Tijdens de cyclus wisselt de aanmaak van oestrogeen en progesteron constant. Deze schommeling van hormonen zorgt voor verschillende klachten. Door het plotselinge dalen van je hormoonspiegel, bereiken de hormonen eigenlijk een soort ultiem dieptepunt. Waardoor je dus tijdens je menstruatie erg prikkelbaar bent.

Tijdelijke kortsluiting

Daarbij kan het zo zijn dat het lichaam minder serotonine aanmaakt. Je weet wel: als je een stomend hete nacht met je lief hebt gehad en intens gelukkig bent? Nou, het stofje dat dat geluksgevoel veroorzaakt, daar kun je tijdens je menstruatie juist een tekort aan hebben. Eigenlijk is het een ‘tijdelijke kortsluiting’ in het brein, aldus J. Schagen van Leeuwen, gynaecoloog in het Sint Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein jaren geleden in Trouw.

Lees ook:
Deze slaaphoudingen vergroten de kans op minder menstruatiepijn tijdens je ongesteldheid

Te lief

Volgens gynaecoloog en schrijfster Christiane Northrup zit de vork heel anders in de steel: zij zegt dat vrouwen door de stofjes tijdens hun vruchtbare periode juist te lief en te meegaand zijn. En dat is dan weer goed voor de voortplanting. I mean, wie wil er nu geen baby’s maken met een lieve vrouw. Maar als dat laatste niet gebeurt, en de vrouw wordt ongesteld, dan hoeft ze niet meer ‘aardig te spelen’. De ware aard komt naar boven… Aha!

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Unsplash