Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ongelukkig op je werk? Deze (nadelige) gevolgen kan het hebben op je lichaam

Ongelukkig op je werk? Deze (nadelige) gevolgen kan het hebben op je lichaam

Ongelukkig op je werk? Deze (nadelige) gevolgen kan het hebben op je lichaam

Je merkt dat je steeds meer op begint te zien tegen een nieuwe werkdag en haalt geen plezier meer uit je baan. Je ongelukkig voelen op het werk kan niet alleen mentaal voor heel wat problemen zorgen, maar ook lichamelijk kun je nadelige gevolgen ondervinden.

Ellendig

Stress doordat je ongelukkig bent op werk kan een grote invloed hebben op je gezondheid. Annie McKee, auteur van het boek How To Be Happy At Work, verklaart: “De meesten van ons werken meer dan acht uur per dag. Als we ongelukkig zijn op ons werk, betekent dit dat we ellendig voor meer dan één derde van onze levens zijn.” Ja, laat dat even binnenkomen.

Ongelukkig op werk

Wanneer stress blijft aanhouden door je werk, gaat de hoeveelheid adrenaline en cortisol in je lichaam alleen maar omhoog. Niet alleen zul je daar psychische klachten door ondervinden (denk aan vergeetachtigheid, slaapproblemen of je onrustig en prikkelbaar voelen), ook lichamelijk krijg je een flinke opdonder. Je zult je uitgeput voelen, wat zich kan uiten in nek- en hoofdpijn, maar ook in bijvoorbeeld darmklachten en eczeem. Je weerstand gaat omlaag, waardoor je sneller een griepje of verkoudheid kunt oppikken. Belangrijk om deze klachten niet te negeren, maar ermee aan de slag te gaan.

Oorzaak

Een studie gedaan in 2015 vond dan ook al dat de oorzaak van stress op het werk vaak gelinkt is met hart- en vaatziekten en geestelijke gezondheidsproblemen. Ernstig dus, zeker omdat ze jaarlijks verantwoordelijk zouden zijn voor meer sterfgevallen dan de griep of diabetes. Bedenk daarom goed wat je kunt veranderen zodat je je weer gelukkig gaat voelen op de werkvloer.

Lees ook
Drukke (werk)week voor de boeg? Met deze tips stoom je jezelf klaar

Nieuwe baan

Eerder legden we al uit waarom een dipje in je huidige baan niet per se tot ontslag hoeft te leiden. Toch zijn er meer signalen die aan kunnen geven dat je niet happy bent op je werk. In je privéleven kun je heel wat alarmbellen horen rinkelen. Luister hier ook naar, want ze geven je niet voor niks een waarschuwing. Wie weet ben je juist wél toe aan een nieuwe uitdaging in je huidige baan of is het een teken dat je op zoek moet naar nieuw werk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock