Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzoek wijst uit: oudste kinderen zijn het meest ongezond

Onderzoek wijst uit: oudste kinderen zijn het meest ongezond

Onderzoek wijst uit: oudste kinderen zijn het meest ongezond

Als we de wetenschap geloven, hebben oudste kinderen het allemaal. Ze zijn ambitieuzer, slimmer en succesvoller dan hun jongere broertjes of zusjes. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zijn ze ook nog vaak het lievelingetje van de ouders. “De eerste is toch altijd heel bijzonder.” Toch is er niet alleen maar goed nieuws voor oudste kinderen..

Ben jij de oudste? Dan zou je wel eens eerder last kunnen krijgen van gezondheidsproblemen. Dat was de conclusie in het rapport naar aanleiding van een groot onderzoek onder ruim 400.000 Noren. Onderzoekers hielden maar liefst 25 jaar lang op allerlei verschillende manieren de lichamelijke ontwikkelingen en veranderingen van de deelnemers bij.

Gemiddeld waren de ‘oudste kinderen’ in deze groep het meest ongezond. Zo hadden ze vaker last van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en overgewicht.

Baarmoeder

Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is volgens de onderzoekers dat eerstgeborenen gemiddeld minder wegen bij de geboorte. De baby’tjes krijgen namelijk in de baarmoeder minder voedsel dan hun jonge broertjes of zusjes, omdat de voedselregulering bij zo’n eerste zwangerschap nog niet altijd helemaal perfect is. Niet dat de kinderen ondervoed zijn, maar bij de tweede of het derde kindje is het lichaam al ‘warmgedraaid’ en loopt het allemaal wat beter – aldus de onderzoekers. Hierdoor hebben de oudste kinderen meer kans op een verstoorde vetregulatie en dat zorgt weer voor meer kans op overgewicht.

Toch is het onderzoek nog niet sterk genoeg om de stelling volledig te onderbouwen. Onderzoekers blijven zoeken naar biologische verklaringen in de verschillen tussen het oudste en jongste kind. In het rapport valt te lezen dat het oudste kind over het algemeen wordt gezien als drukker en meer gericht op een succesvolle carrière, terwijl het jongere broertje of zusje vaak relaxter en creatiever is. Komt dit door nature, nurture of gewoon toeval? Voorlopig moeten we je het antwoord schuldig blijven.

 

Lees ook:

Bron: NetDoctor, The Daily Mail