Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Uit onderzoek blijkt: mannen die korter slapen zijn mannelijker

Uit onderzoek blijkt: mannen die korter slapen zijn mannelijker

Uit onderzoek blijkt: mannen die korter slapen zijn mannelijker

We hebben allemaal weleens last van een slapeloze nacht. Of dit nu komt door stress of – toen het nog mocht – het feestje van de buren: het is heel vervelend. Maar wist je dat het bij mannen weleens een andere reden zou kunnen hebben? Mannen die minder slapen blijken namelijk mannelijker te zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Trustdeals. Ook kwam in het onderzoek naar voren dat er nóg meer linkjes zijn tussen ongezond gedrag en mannelijkheid. 

Slaapproblemen

Maar liefst zestig procent van de volwassenen kampt met slaapproblemen. Minimaal zeven uur per nacht slapen is wat er wordt aangeraden, maar dat redden we lang niet allemaal. Door structureel te weinig te slapen vergroot je de kans op een hartaanval, diabetes en depressie. Het is dus absoluut een probleem dat we serieus moeten nemen.

Mannen die minder slapen

Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen vaker last hebben van slaapproblemen dan mannen. Zo hebben vrouwen gemiddeld meer moeite met in slaap vallen. Maar bij die mannen is er iets anders aan de hand. Bij mannen is er namelijk een verband tussen de hoeveelheid slaap die ze krijgen en hoe masculien ze zich voelen en gezien worden.

Ongezonde gewoontes

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat ongezond en risicovol gedrag vaker voorkomt bij mannen die als masculien worden gezien. Bijvoorbeeld drugs- of alcoholgebruik. Daarnaast worden mannen minder vaak dan vrouwen gesteund of gecorrigeerd bij het aanpakken van zulke slechte gewoontes. Ze worden door hun omgeving juist eerder opgejut of er wordt gezegd dat ze niet zo moeilijk moeten doen en zich niet aan moeten stellen.

Lees ook:
Door dit simpele trucje slapen jij en je partner beter

Verschil tussen mannen en vrouwen

In het geval van alcohol drinken of ongezond eten, kun je dat je vast voorstellen. Mannen onderling zullen eerder tegen elkaar zeggen dat ze gewoon dat biertje moeten drinken, waar vrouwen gewend zijn elkaar te steunen als iemand aan de lijn is. Wat dat betreft is het niet heel verrassend dat ongezonde gewoontes als masculien worden gezien. Maar dat de ongezonde gewoonte om te weinig te slapen ook als extra mannelijk wordt gezien (bij mannen dan) is behoorlijk onverwachts.

Twintig minuten

Volgens het onderzoek vormt de aversie bij mannen tegen het aanpakken van ongezonde gewoontes, al dan niet bewust, hun perceptie over de noodzaak van voldoende nachtrust. Uit de studie is gekomen dat mannen die als masculien worden gezien gemiddeld twintig minuten korter slapen dan mannen die als minder masculien worden gezien. Ach, een minder mannelijk imago terwijl je wél lekker slaapt, wij zouden daar niet wakker van liggen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Getty