Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzoek: het verband tussen borstvoeding en borstkanker

Onderzoek: het verband tussen borstvoeding en borstkanker

Onderzoek: het verband tussen borstvoeding en borstkanker

Volgens Amerikaanse wetenschappers hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans om borstkanker te krijgen. Borstvoeding zou ook bij de baby het risico op bepaalde kankers verkleinen.

Lees ook: Zwangerschapsdiscriminatie op je werk? Daarvoor komt een meldpunt

Volgens onderzoek van het American Institute for Cancer Research (AICR) hebben zowel moeder als baby minder kans op kanker als het kind borstvoeding krijgt. Volgens de experts spelen er verschillende factoren mee.

Hormonen
Wanneer een vrouw borstvoeding geeft, schommelen haar hormoonlevels minder, waardoor er minder pieken zijn in de aanmaak van onder andere oestrogeen, dat gelinkt wordt aan borstkanker. Ook zou het natuurlijke proces van celvernieuwing, dat komt na de periode van borstvoeding geven, een positief effect hebben op het borstweefsel.

Vijf maanden
Een baby die borstvoeding krijgt, weegt later in het leven doorgaans minder dan een kind dat geen borstvoeding heeft gekregen. Daardoor zou bij het kind de kans op obesitas verkleinen, wat een risicofactor is bij verschillende vormen van kanker. Hoe lang de moeder borstvoeding geeft, zou ook meespelen. Voor elke vijf maanden dat een moeder borstvoeding geeft, zou de kans op borstkanker dalen met twee procent.

Bron: AICR

Wil je niets meer missen van Flair deze zomer? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: 10 x Flair voor 10 euro!