Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onderzoek: alcoholvrije wijn heeft net zoveel voordelen voor het hart als gewone wijn

Onderzoek: alcoholvrije wijn heeft net zoveel voordelen voor het hart als gewone wijn

Onderzoek: alcoholvrije wijn heeft net zoveel voordelen voor het hart als gewone wijn

Alcohol is nooit gezond, maar fervent wijndrinkers sputteren graag tegen dat wijn goed is voor het hart. Die vlieger gaat helaas echt niet meer op. Alcoholvrije wijn blijkt namelijk net zoveel voordelen voor het hart te bieden als normale wijn. 

Polyfenolen

Onderzoekers vermoeden dan ook dat wijn vooral goed is voor het hart vanwege de druiven. Belangrijke kanttekening is dat dit onderzoek alleen liet zien dat (alcoholvrije) wijn werkt tegen hartproblemen door aderverkalking. Het feit dat zowel alcoholvrije – als normale wijn de kans op dat soort problemen kunnen verkleinen, wijst erop dat dit te danken is aan de polyfenolen in druiven.

Polyfenolen zijn een groep chemische verbindingen die vooral veel voor komt in rode wijn. Die polyfenolen worden gelinkt aan een lage bloeddruk, gezonde vaten en kunnen de kans op chronische ontstekingen verkleinen.

Mythe gecreëerd

Het onderzoek naar de wijn en de gezondheidsvoordelen voor het hart werd geleid door dokter Rudolph Schutte van de Anglia Ruskin universiteit. Hij onderzocht 450.000 mensen die zich hadden ingeschreven voor het UK Bio Bank project. In dit project wordt hun levensstijl en gezondheid zeven jaar lang bijgehouden.

Volgens Schutte hebben voorgaande onderzoeken een soort mythe gecreëerd dat alcohol goed voor je zou zijn. De voordelen van wijn hebben in die onderzoeken waarschijnlijk de risico’s overschaduwd. Nog een denkfout die vaak in onderzoeken voorkomt is dat de groep niet-drinkers vaak niet drinken uit medische overwegingen of een medische achtergrond. Daardoor loopt die groep sowieso al een hoger risico op aandoeningen. Dat zorgt voor een vertekend beeld; daardoor lijken de niet-drinkers bijna net zo vaak ziek te worden als de drinkers.

Schutte benadrukt dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol al gezondheidsschade brengt. Volgens hem bestaat er dus ook niet zoiets als een ‘veilige hoeveelheid’ drank. Hij pleit daarom voor labels waarop consumenten worden gewaarschuwd. ‘Iedereen moet een geïnformeerde beslissing kunnen maken of je wel of niet drinkt. Ik drink zelf ook, maar ik ben me bewust van de risico’s.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Times | Beeld: Getty