Onderzoek: 70% van de zwangere vrouwen gebukt onder stress door pandemie Beeld Getty Images
Onderzoek: 70% van de zwangere vrouwen gebukt onder stress door pandemieBeeld Getty Images

Onderzoek: 70% van de zwangere vrouwen gebukt onder stress door pandemie

Onderzoek bewijst dat zwanger zijn ten tijde van een pandemie geen kattenpis is. Het St. Michael's Hospital of Unity Health in Toronto deed hier onderzoek naar. Ze ontdekten dat van de ondervraagde zwangere vrouwen 70% tijdens de pandemie worstelde met stress. 20% van hen toonde zelfs symptomen van een depressie.

Zorgen om ziekenhuisbeleid

Het onderzoek laat zien hoe belangrijk niet alleen aandacht voor het fysieke -, maar ook mentale welzijn van zwangeren is. Voor het onderzoek werden 1500 zwangere Canadese vrouwen ondervraagd. Ze kregen een vragenlijst met corona-gerelateerde zwangerschapsproblemen en vroegen de vrouwen waar ze zich zorgen over maakten.

De grootste zorgen lagen, begrijpelijkerwijs rondom het ziekenhuisbeleid en wie al dan niet aanwezig mag zijn bij de bevalling. Ook vrienden en familie de pasgeboren baby niet kunnen laten zien, de angst om ziek te worden tijdens de zwangerschap scoorden hoog, geen hulp kunnen vragen van naasten na de bevalling en tegenstrijdige informatie omtrent Covid en pasgeboren baby's scoorden hoog.

Verschillende zorgen

De onderzoekers zien een verschil tussen moeders die voor de eerste keer bevallen en moeders die het klappen van de zweep kennen. Nieuwe ouders maakten zich vooral zorgen over prenatale cursussen en ziekenhuisbezoek dat geskipt werd terwijl ouders die al kinderen hebben zich zorgen maakten over de mogelijkheid dat die kinderen een pasgeboren kind corona geven.

Dubbele kans op depressie

Een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek is dat er pre-pandemie niet een soortgelijk onderzoek is gedaan. Het is dus moeilijk om te zeggen hoe gestrest zwangere vrouwen vóór de coronacrisis uitbrak. Onderzoekers wijzen wel op een eerder vergelijkbaar onderzoek uit Japan dat concludeert dat 20% van de zwangere vrouwen last heeft van stress.

Een eerder onderzoek uit Californië concludeerde al dat zwangere vrouwen tijdens de pandemie dubbel zoveel risico lopen op een depressie. Italiaanse onderzoekers zagen dat het aantal vrouwen dat worstelt met verlammende angsten is verdubbeld.

Doorbreek de angst

Een zwangerschap is zelfs als er geen wolkje aan de lucht is best stressvol. 1 op de 8 vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie. In de afgelopen 18 maanden moesten vrouwen echter ook nog eens dealen met onzekerheid over of hun partner wel of niet bij de bevalling mocht zijn en hoe gevaarlijk corona is voor een ongeboren kind.

Ben je zwanger en is dit herkenbaar? Probeer die loop van angsten te doorbreken door er met familie en vrienden over te praten. Check ook regelmatig in bij een zwangere vriendin. Hoe voelt ze zich? Je kunt haar - zeker na de bevalling - steunen door bijvoorbeeld wat diepvriesmaaltijden of een tas boodschappen voor de deur te zetten. Zo ben je er voor haar als op kraambezoek gaan even geen optie is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen

en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huffington Post | Beeld: Getty

Susan DalstraGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden