Omg: kunnen we nu pijnloos tatoeages zetten?! Beeld Getty Images
Omg: kunnen we nu pijnloos tatoeages zetten?!Beeld Getty Images

Omg: kunnen we nu pijnloos tatoeages zetten?!

Heb jij tattoo's op je lijf? Dan weet je vast dat het zetten niet altijd een pretje is. Maar we hebben goed nieuws! Wetenschappers in de VS hebben een manier met micronaalden ontwikkeld om zonder pijn en bloed tatoeages te zetten. De techniek kan gebruikt worden voor medische én cosmetische doeleinden.

Een tatoeage laten zetten kan soms pijnlijk zijn. De een heeft een hogere pijngrens dan de ander, maar het is volledig te begrijpen als je niet staat te juichen als je die naald ziet. Er gaan immers relatief grote naalden honderden keren per minuut door de huid om de inkt aan te brengen.

Micronaalden

Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Georgia Tech hebben dus een manier ontdekt waarmee tatoeages pijnloos en zonder bloed gezet kunnen worden.

In eerste instantie werd er onderzoek gedaan naar het toedienen van vaccins, maar tijdens dit proces kwamen de wetenschappers op het idee om het ook voor tatoeages toe te passen. Deze techniek is gebaseerd op het gebruik van micronaalden. Ze worden als het ware op een sticker vastgemaakt om de tatoeages te zetten. Samen vormen al die naaldjes dan een patroon en elk prikje is als een pixel van een grotere afbeelding. De wetenschappers zeggen dat de inkt minimaal een jaar blijft zitten en denken mogelijk zelfs permanent.

Grote kunstwerken zoals met de ouderwetse naalden kunnen nog niet gemaakt worden op deze manier, maar de kans is aanwezig dat dit in de toekomst wel kan. Nu kunnen alleen nog kleinere tatoeages gezet worden met deze nieuwe micronaalden-techniek.

Lees ook Carmen (33) is dominee: ‘Ik zou mezelf een huichelaar vinden als ik mijn tatoeages niet laat zien’

Medische doeleinden

De micronaalden-techniek was voornamelijk bedoeld voor medische tatoeages. Denk aan het bedekken van littekens, het aanbrengen van een mikpunt voor bestraling bij kanker, of voor een permanente armband voor communicatie voor mensen met diabetes of epilepsie.

De techniek kan waarschijnlijk ook gebruikt worden voor cosmetische doeleinden. De 'normale' tatoeages, dus. Het toepassen van deze techniek gaat een stuk sneller dan de oude methode en er komt ook nog eens geen bloed bij kijken.

Niet iedereen vindt een tatoeage zetten enorm veel pijn doen. Sommigen hebben het er gewoon voor over. "Maar anderen hebben misschien liever een tatoeage die je simpelweg op de huid kunt drukken, zonder pijn", zegt onderzoeker Mark Prausnitz tegen The Guardian.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden