Oeps: volgens onderzoek is alcohol nooit goed voor mensen onder déze leeftijd Beeld Getty Images
Oeps: volgens onderzoek is alcohol nooit goed voor mensen onder déze leeftijdBeeld Getty Images

Oeps: volgens onderzoek is alcohol nooit goed voor mensen onder déze leeftijd

We weten allemaal dat alcohol niet echt goed is voor ons lichaam. Als je drinkt, drink dan met mate. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat alcohol voor jonge mensen onder de 40 (!) echt schadelijk is en daarom niet aan te raden.

Onderzoekers van de University of Washington hebben een grootschalig, wereldwijd onderzoek gedaan naar oorzaken van ziektes en sterfte. Vier jaar geleden concludeerden de onderzoekers dat zelfs een alcoholisch drankje af en toe schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Overheden zouden volgens hen mensen moeten adviseren om helemaal geen alcohol meer te drinken.

Alcohol slecht voor jonge mensen

Er zijn nu weer nieuwe resultaten van het onderzoek. Vooral jonge mensen hebben meer kans op gezondheidsrisico's door alcoholconsumptie dan oudere volwassenen. Jonge mensen zijn in dit geval geen kinderen, maar alle mensen onder de 40 (!). Ook geven de onderzoekers aan dat vooral mannen tussen de 15-39 jaar veel risico lopen op gezondheidsproblemen door alcoholconsumptie, zoals kanker en hart- en vaatziektes.

Daar voegen ze aan toe dat volwassenen die ouder zijn dan 40, zonder andere gezondheidsproblemen, wél kunnen profiteren van kleine hoeveelheden alcohol, zoals één glas rode wijn per dag. Bij mensen boven de 40 zou gematigde alcoholconsumptie kunnen zorgen voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en hartinfarcten.

Lees ook 7x alcoholvrije cocktails

Een van de onderzoekers zegt over het onderzoek: "Onze boodschap is simpel: jonge mensen zouden niet moeten drinken, maar oudere mensen kunnen baat hebben bij het drinken van kleine hoeveelheden. Het is wellicht niet realistisch om te denken dat jonge volwassenen zich zullen onthouden van alcohol. Maar we vinden het wel belangrijk om dit nieuwe bewijs te communiceren, zodat mensen zelf beslissingen kunnen maken over hun gezondheid."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Guardian | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden