Nouska vocht jarenlang tegen anorexia

Nouska is medewerkster bij Proud2beme.nl, de grootste hulpsite van de Benelux voor mensen met een negatief zelfbeeld en/of eetstoornis. Zelf heeft zij ook jarenlang gevochten tegen anorexia. Hieronder vertelt ze haar persoonlijke verhaal.

“Ik was slank, altijd al geweest. Toch wilde ik afvallen. Mijn gewicht was dan ook niet de oorzaak van mijn eetstoornis. Ik wist dat ik niet dik was, maar ik voelde me verschrikkelijk, over wie ik was en hoe ik eruit zag. Ik begon met lijnen, maaltijden overslaan en compenseren. Ik slikte zelfs dieetpillen met het idee dat die mij zouden helpen sneller gewicht te verliezen. Ik wilde niet zijn wie ik was en vluchtte in anorexia."

Verkeerd eetpatroon

"Eerst onbewust en later ook wel eens bewust, koos ik voor een destructief eetpatroon. Dertien was ik toen dit allemaal begon rondom eten. Ik wist heus wel dat ik er niet gelukkig door ging worden, maar iets in mij liet mij geloven dat ik mij in ieder geval beter ging voelen dan hoe ik mij op dat moment voelde. Iemand die aan alcohol verslaafd raakt, weet ook echt wel dat het niet de juiste oplossing is. En hoe lief en kwetsbaar een meisje met anorexia ook lijkt, ze maakt zichzelf gewoon kapot, net als een verslaafde."

"In de hoop een weg te vinden in het leven, dreef ik alleen maar verder af van mijn doel om gelukkig, zelfverzekerd en mooi te worden. In de loop der jaren begon mijn eetpatroon strenger te worden, at ik steeds minder dagen normaal mee en loog ik weleens over wat ik wel of niet had gegeten. Ik raakte verdwaald in een doolhof van negatieve gedachten over mezelf en oplossingen die mij eerder verder van huis dreven, dan dat ze mij hielpen."

Urenlang kon ik piekeren over eten, de wereld en wat ik allemaal fout deed. Ik vond mezelf niet leuk. Uiteindelijk, na jaren van mislukte lijnpogingen en een onstabiel gewicht, kreeg ik ondergewicht. Steeds meer. Mijn geheim werd zichtbaar. Ik was eindelijk mager, maar mijn problemen verdwenen niet. Integendeel. Ik zweefde in een verdovende roes terwijl alles om mij heen instortte. Ik moest stoppen met school, ik had geen werk meer, ik huilde bijna iedere dag, voelde me down, lusteloos en moe. Ik was opgebrand van het vechten. Vechten tegen mezelf, tegen iemand die ik niet wilde zijn."

Therapie

Een tijd later ging ik in therapie waar ik al snel ontdekte dat anorexia geen goede oplossing was voor mijn ongelukkige gevoelens en negatieve zelfbeeld. Toch gaf het mij soms een kick. Ik had een idee gevormd in mijn hoofd waardoor ik vond dat afvallen krachtig en sterk was. Ik leek die controle over mezelf, mijn eetpatroon en mijn gevoelens, nodig te hebben om mee te kunnen doen met de rest van de wereld. Het hield me staande, maar ondertussen trapte ik mijzelf met iedere lijnpoging alleen maar onderuit. Ik was in een prachtige droom over dun zijn gaan geloven, terwijl anorexia eigenlijk een grote nachtmerrie is.

Een nachtmerrie waaruit ik gelukkig wakker ben geworden. Door de juiste therapie, door tijd en doorzetten heb ik geleerd om mezelf weer leuk te vinden. Ik heb geleerd om trots te zijn op wie ik ben, goed voor mezelf te zorgen en weer te durven leven. Inmiddels gaat het al weer jarenlang goed met mij. Ik sta met beide benen op de grond, midden in het leven. Ik huil, ik lach, ik voel me rot en ik voel me goed. Ik ben allang blij dat ik alles weer voel en dat niet meer wegstop. Ik ben geworden wie ik eigenlijk al was. Geen meisje met anorexia, maar een vrouw die volop van het leven kan genieten zoals het komt.

Ik heb mijn negatieve ervaring met een eetstoornis omgezet in iets positiefs. Ik werk inmiddels al vier jaar voor Proud2Bme.nl, de grootste hulpsite van de Benelux voor mensen met een negatief zelfbeeld en/of eetstoornis. Ik deel mijn eigen ervaring door het schrijven van een blog en via het forum en de chat bied ik ook hulp. Ik doe dit in de hoop andere meisjes en jongens aan te moedigen om ook voor herstel te kiezen. Het leven is veel leuker zonder eetstoornis.”

Flair Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden