Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom je nooit mag gaan douchen als het onweert

Waarom je nooit mag gaan douchen als het onweert

Waarom je nooit mag gaan douchen als het onweert

Er is een kleine kans dat je door de bliksem wordt getroffen, maar je wilt niet onnodig risico lopen, toch? Daarom kun je beter nooit gaan douchen als het buiten onweert.

Dat heeft als simpele reden dat water stroom geleidt.

Weg van het water

Hetzelfde geldt ook voor je handen wassen, de afwas doen, in bad gaan of uit de kraan drinken. Je kunt beter helemaal niet met water bezig zijn als het tekeer gaat. De verklaring van experts hiervoor is dat de stroom zich via jouw huis naar de aarde zal bewegen als bliksem in je huis inslaat. Metaal geleidt stroom, dus dat zal al gauw via je waterleidingen gaan. Als je dan net onder de douche staat, is het gevaarlijk, omdat water dus ook geleidt. De stroom kan zich dan op deze manier naar jouw lichaam toe bewegen.

Lees ook:
Hoeveel extra water moet je nu drinken tijdens een hittegolf?

Geen gevallen bekend

Nou is er niet gelijk reden tot grote paniek, want de kans dat je op deze manier geraakt wordt door de bliksem is zeer klein. In Nederland zijn geen gevallen bekend van mensen die onder de douche zijn geraakt door blikseminslag. En vergeet niet: een huis, auto of gebouw is wel een van de veiligste plekken om te schuilen als het onweert. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de afgelopen tien jaar in Nederland zes mensen overleden door bliksem. Het is niet bekend waar deze mensen waren op het moment van overlijden en of zij in de buurt waren van water. Maar omdat je maar beter voorzichtig kunt zijn met noodweer, is het verstandig om éven te wachten met je warme douche.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu Checkt. Beeld: iStock