Sleepy young women with pillow and sleeping eye mask still on. Beeld Getty Images/iStockphoto
Sleepy young women with pillow and sleeping eye mask still on.Beeld Getty Images/iStockphoto

Nog steeds een winterdip? Misschien heb je last van voorjaarsmoeheid (en dít kun je ertegen doen)

De lente is bijna officieel begonnen, maar daar is nog weinig van te merken. Voel jij je ook zo futloos? Je denkt misschien dat je nog last hebt van een winterdip, maar de kans is groot dat je last hebt van voorjaarsmoeheid. Want jep, dat bestaat!

Moe zijn, weinig energie hebben, je futloos voelen en wel willen, maar absoluut geen puf hebben: het zijn de symptomen van voorjaarsmoeheid. Wij vertellen je wat het is én wat je ertegen kunt doen.

Voorjaarsmoeheid

“Wie ieder jaar aan het einde van de winter last heeft van die futloosheid en daar een patroon in herkent, kan last hebben van voorjaarsmoeheid”, legt huisarts Edwin de Vaal uit aan NU.nl. “Hormonaal staat het lichaam nog in de wintermodus, vanwege de koude en donkere periode die we achter de rug hebben.”

Winterslaap

Wanneer je lichaam zich in de wintermodus is gegaan, bevindt het zich in een soort ruststand. “Dit is er vanuit de natuur bij ons in geprogrammeerd: vroeger was er in de winter minder eten en moest je dus zuinig omgaan met energie.”

Dat is bij veel dieren dan ook nog steeds te zien: “Ze houden een winterslaap”. Dat lijkt ons ook wel wat!

Tips

Doordat de dagen korter zijn in de winter en door een gebrek aan zonlicht, maakt je lichaam in die periode minder vitamine D aan. Hierdoor kan het zijn dat je aan het begin van het voorjaar door die voorraad heen bent.

“Hierdoor kun je moe worden en zelfs spier- en gewrichtspijn krijgen”, aldus De Vaal. Zijn advies luidt dan ook om vooral niet in bed te duiken om bij te slapen, maar juist actief te zijn.

“Ga vooral in de middaguren, als de zon het hardst schijnt, lekker naar buiten”, tipt de deskundige. Wat dacht je bijvoorbeeld van lekker de tuin in of het balkon op? Binnen kun je het licht opzoeken door de eettafel of het bureau bij het raam te zetten. De Vaal: “Je lichaam registreert al die veranderingen en daardoor doorbreek je het winterslaapgevoel.”

Vitamine D

Tot slot is het volgens de ondervraagde huisarts een goed idee om je voedingspatroon aan te passen en vaker vitamine D-rijk voedsel op het menu te zetten. "Vette vis, bijvoorbeeld. Ook kun je overwegen om vanaf november een vitamine D-supplement te slikken, totdat de jas buiten weer uit kan." Toch is het 't belangrijkst om het licht op te zoeken. "Dat heeft niet alleen effect op je energielevel, maar ook op je stemming."

Bron: NU.nl

Carolien TsaoGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden