Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Niet of later ongesteld? Dit is wellicht de reden (en nee, het is geen zwangerschap)

Niet of later ongesteld? Dit is wellicht de reden (en nee, het is geen zwangerschap)

Niet of later ongesteld? Dit is wellicht de reden (en nee, het is geen zwangerschap)

Niet ongesteld, niet zwanger: hoe kan dat? Een zwangerschap is niet het enige waardoor je menstruatie uit kan blijven. Wij zetten de verschillende oorzaken voor je op een rij.

Verstoord slaapritme 

Je cyclus past zich aan je biologische klok aan. Wanneer je een wisselend dag- en nachtritme hebt – bijvoorbeeld doordat je vaak nachtdiensten draait – kan het voorkomen dat je onregelmatig ongesteld bent.

Spiraaltje 

Heb je een (hormonaal) spiraaltje? Ook dan kan het zijn dat je niet (regelmatig) ongesteld wordt. Heb je je spiraaltje laten verwijderen? Dan kan het nog een halfjaar duren voordat je cyclus weer op gang is.

Stress 

Als je gestrest bent maakt je lichaam hormonen aan die je lichaam in een hogere staat van paraatheid stellen. Daardoor komen andere processen in je lichaam op een laag pitje te staat. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld minder hormonen produceren die de eisprong stimuleren, waardoor je ongesteldheid uitblijft.

PCOS 

PCOS staat voor polycysteus-ovariumsyndroom en betekent dat doordat er cysten in je eierstokken zitten, deze een stuk groter zijn. De eierstokken maken te veel mannelijke hormonen aan, waardoor de eisprong en ongesteldheid niet op gang komt.

Medicijngebruik 

Gebruik je medicijnen zoals antidepressiva en antipsychotica? Ook dat kan een reden zijn waardoor je niet of later ongesteld wordt.

Ziekte 

Niet fit of ben je langdurig ziek? Ziekte kan je hormoonhuishouding in de war brengen, waardoor je menstruatie uitblijft.

Je gewicht

Heb je onder- of overgewicht? Grote kans dat je niet ongesteld bent. Als je ondergewicht hebt, heeft je lichaam te weinig energie waardoor er geen eisprong plaatsvindt. Bij vrouwen met overgewicht vinden er ook een stuk minder eisprongen plaats. Zodra je weer op een gezond gewicht zit, begint je menstruatie waarschijnlijk weer.

Lees ook
Opgebiecht: ‘Na onze breuk ontdekte ik dat ik zwanger was’

Hormonale schommelingen 

Deze schommelingen komen vooral bij jonge vrouwen voor, in het begin van hun menstruatie. Het kan ook zo zijn dat je altijd een onregelmatige menstruatiecyclus hebt en houdt. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar kan variëren van 21 tot 36 dagen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron Hello Giggles, 24Baby | Getty Images