Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Niet lullen maar poetsen

Niet lullen maar poetsen

Niet lullen maar poetsen

Gisteren trakteerde Lizzy.

Terwijl zij met haar vriendinnetjes de klassen rondging, stond ik te wachten op de gang. Naast de lerarenkamer. Er klonk klassieke muziek. Daar staat ‘onze’ school om bekend. Dat je er altijd klassieke muziek (op de gang) hoort. Ik vind dat wel rustgevend.

Boven de deur van de lerarenkamer hing een bordje. “Non blaterare sed polire.” Niet lullen maar poetsen. Polire (polijsten) was natuurlijk het poetsen. Blaterare moest dan wel het lullen zijn. Ik moest aan schapen denken. En ineens zag ik het. De eerste drie letters van het woord. Bla.

Ik zocht op Google. Letterlijk betekent ‘blaterare’ zwetsen of wauwelen. Een boel ‘bla bla’ dus. Laat ik me nou altijd al afgevraagd hebben waar dat ge-blablabla toch vandaan kwam! Dacht eigenlijk dat het een soort Koeterwaals was. Niet dus. Hartstikke Latijn, dat gewauwel.

Kijk. Van dat soort dingen kan ik nou blij worden. Net als toen ik ontdekte dat horeca gewoon een afkorting van Hotel Restaurant en café is. Of dat ‘paniek’ van ‘Pan niké’ (de overwinning van Pan, een bosgodje dat graag mensen liet schrikken) komt. Ik denk, ik laat jullie even meegenieten.

Iemand hier nog een leuke Aha-Erlebnis te delen?