Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nierbekkenontsteking: wat is het precies?

Nierbekkenontsteking: wat is het precies?

Nierbekkenontsteking: wat is het precies?

Het nieuws dat je bijna niet gemist kan hebben: Koningin Máxima heeft nierbekkenontsteking. En dat precies tijdens het staatsbezoek aan China. Hoewel ze het ochtendprogramma oversloeg, verscheen ze wél bij het staatsbanket. Vol verbazing keek ik naar de beelden waarbij ze van haar rode wijn nipte want: met nierbekkenontsteking kun je toch niet anders dan plat op bed liggen? Ik niet in ieder geval, en ik spreek uit ervaring.

Lamlendig

Het is een jaar geleden dat ik na een dagje shoppen, lekker eten en een paar wijntjes boven de wc hing: alles kwam eruit. Ook had ik een stekende pijn in mijn zij. Rugpijn, dacht ik, dus ik bleef maar smeren met warme gel om de pijn te verminderen. Maar wat ik ook smeerde, het hielp niet. Verder ging het prima, totdat na het eten van twee boterhammen alles er wéér uitkwam. Ik kroop in bed en bleef daar vier dagen liggen. Dan had ik het weer warm, dan weer koud, ik zweette me rot, ik at niks en had me nog nooit zo lamlendig gevoeld. Een bezoekje aan de dokter (én aan het ziekenhuis door twijfel over afwijkende bloedwaarden) wees nierbekkenontsteking uit. Maar wat was dat in vredesnaam?

Hoe dan?

Het nierbekken is het trechtervormig gedeelte dat van het nierweefsel naar de urineleider gaat. Wanneer je nierbekkenontsteking hebt, is de wand van het nierbekken ontstoken. Dat kan in één of beide nieren voorkomen. Bij deze ontsteking word je plotseling ziek. Hoge koorts, rillingen, misselijkheid, pijn in de rug of zij. Je kunt ook klachten hebben van blaasontsteking hebben, dat is namelijk één van de oorzaken van nierbekkenontsteking. Je hebt dan pijn blij het plassen, pijn in de onderbuik en je plast vaak kleine beetjes. Een nierbekkenontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die vooral in de darm leven, maar ook rond de plasbuis voorkomen. Ze komen dan via de plasbuis de blaas binnen tot in het nierbekken. Daar kunnen ze een ontsteking veroorzaken.

Kill die ontsteking

Hoewel het bij mij vier dagen duurde voordat ik actie ondernam – ik heb het niet zo op dokters en dacht dat het wel vanzelf over zou gaan, je kent het wel – zal je toch echt naar de huisarts moeten om de nierbekkenontsteking te killen. Een urineonderzoek kan de ontsteking uitwijzen en antibiotica zal ‘m verhelpen. Na twee dagen zakt de koorts en beginnen de klachten te verminderen. Daarnaast is rust houden en veel drinken erg belangrijk. Stel ook het plassen niet uit en plas de blaas helemaal leeg.

Tekst: Katy Boer Beeld: iStock, Getty