Neuroloog Hans Carpay over migraine: 'Als aansteller gezien worden, terwijl je dat écht niet bent' Beeld
Neuroloog Hans Carpay over migraine: 'Als aansteller gezien worden, terwijl je dat écht niet bent'

Neuroloog Hans Carpay over migraine: 'Als aansteller gezien worden, terwijl je dat écht niet bent'

Neuroloog Hans Carpay schreef het boek Migraine is geen hoofdpijn. In dit boek rekent hij voor eens en altijd af met alle misvattingen over migraine. Ook schrijft hij over diverse behandelmogelijkheden, want ja, die zijn er. Flair sprak met Hans over zijn boek en over migraine.

Het boek heet ‘Migraine is geen hoofdpijn’. Leg eens uit.

“Het is een groot misverstand dat migraine hoofdpijn zou zijn, want iedereen heeft weleens hoofdpijn. Het is bijna hetzelfde als wanneer je een hartaanval hebt en je zegt dat je druk op de borst hebt. Dat klopt wel, want je hebt druk op de borst, maar dat is maar een symptoom. Er is namelijk iets heel anders aan de hand. Zo is het ook met migraine. Hoofdpijn is een belangrijk symptoom, maar er is meer aan de hand. Mensen hebben een brein wat even niet goed werkt; ze zijn misselijk, kunnen niet goed tegen prikkels en moeten zich rustig houden.”

Waarom besloot je een boek te schrijven over migraine?

“Er zijn ontzettend veel misvattingen over migraine. Het is een ziekte die heel vaak voorkomt en dan is, denk ik, de meest efficiënte manier om te zorgen dat al die getroffen mensen goede informatie krijgen een boek schrijven.

Een veelvoorkomende misvatting is dat je last hebt van migraine omdat je ‘verkeerd’ leeft, bijvoorbeeld als je te weinig slaapt, veel stress hebt of vaak chocolade eet. De onderliggende boodschap daarvan is dat het je eigen schuld is, maar dat is niet zo. Het is een ziekte van de hersenen. Ik hoop dat mensen met migraine, die mijn boek hebben gelezen, zich niet meer voortdurend een schuldgevoel laten aanpraten omdat ze verkeerd zouden leven. Dat is mijn doel.”

Waarom ben je zo gefascineerd door migraine?

“Ik houd me al ruim dertig jaar bezig met migraine. Het is en blijft een raadselachtig iets wat er nou in het brein gebeurt tijdens een migraineaanval. We weten het steeds beter, maar het blijft fascinerend hoe het nou in elkaar zit.

Ik vind het brein het meest boeiende onderdeel van het menselijk lichaam. Ook vind ik het leuk dat je veel kan doen voor mensen die migraine hebben. Velen weten niet dat dat zo is, maar er zijn echt behandelingsmogelijkheden. Dat maakt het ook dankbaar werk.”

Migraine komt veel vaker voor bij vrouwen, toch?

“Ja, drie keer zo vaak. Migraine komt het meest voor bij vrouwen die een hormonale cyclus hebben, dus ongeveer tussen de 12 en 55 jaar. Tot de leeftijd van twaalf hebben jongens en meisjes even vaak migraine. Dan beginnen de vrouwen te pieken totdat ze ongeveer 55 jaar zijn. We denken dat een hormonale cyclus het brein gevoeliger maakt voor migraine.

Het is voor vrouwen gemiddeld ook erger dan voor mannen. Natuurlijk zijn er ook mannen die heel erge migraine hebben, maar het leeuwendeel van de migrainelast wordt als het ware gedragen door vrouwen.”

Hoe kan het dat veel mensen geen goede behandeling krijgen?

“Ik denk dat er bij huisartsen veel kennisachterstand is. Op de geneeskundeopleiding leer je niet veel over migraine. Maar ik wil ook niet de schuld volledig bij de huisarts leggen, want ik geloof absoluut niet dat er onwil is bij huisartsen en specialisten. Het kan ook liggen aan migrainepatiënten die niet met hun klachten naar de dokter stappen.

Het zorgsysteem in Nederland is wel zo ingericht dat je veel eigen initiatief moet tonen om zorg te krijgen. Daarnaast zijn er tal van behandelingsmogelijkheden en het is simpelweg niet one size fits all. Soms kan het erg zoeken zijn en daar moet een patiënt wel van op de hoogte zijn.

Ik zie het altijd zo: we werken samen aan een behandelplan dat bij iemand past. Vanuit een dokter hoort daar een stuk coaching bij, uitleggen wat er allemaal nodig is en waarom. Daarbij, hoe meer een patiënt er zelf van afweet, hoe beter er ook een passende behandeling gekozen kan worden.”

Kan het er ook mee te maken hebben dat het zorgsysteem vooral op de man gericht is?

“Ja, ik denk zeker dat dat zo is. Als migraine een mannenziekte was, dan was het wel anders gelopen, denk ik. Pas de laatste jaren wordt er erkend dat vrouwenproblemen verwaarloosd zijn. Er wordt inmiddels vrouwspecifiek onderzoek gedaan, ook bij migraine. Het is heel mooi dat die ontwikkeling er nu is, maar die is natuurlijk wel zo’n honderd jaar te laat.”

Ladini (23) kreeg hersenletsel door lachgas

‘Ik mag in mijn handen knijpen dat ik niet in een rolstoel zit’

Waarom zouden mensen het boek moeten lezen?

“Ik denk dat de lezers van mijn boek de relatief zwaar getroffen migrainepatiënten zijn die inmiddels echt wanhopig zijn. Vaak hebben zij al jarenlang last van migraine. Echter hoop ik dat jongere mensen mijn boek ook lezen. Zij staan als het ware aan het begin van hun leven met migraine. Veel liever behandel ik natuurlijk iemand in ‘het begin’, zodat ze niet twintig, dertig jaar of misschien wel langer onnodig met klachten hebben rondgelopen.

Ook hoop ik dat mensen die zelf geen last van migraine hebben het boek lezen. Stel: je moet je baas heel vaak opbellen om te zeggen dat je niet kunt komen werken. Dan is het fijn als je baas ook weet wat migraine inhoudt, in plaats van dat er gedacht wordt dat je niet gemotiveerd bent om te komen werken. Het boek is ook bedoeld om dat stukje onbegrip weg te halen. Dat is namelijk een deel van de ellende: niet alleen het hebben van migraine, maar ook de ellende van het onbegrip. Als aansteller gezien worden, terwijl je dat écht niet bent.”

Hans Carpay Beeld
Hans Carpay

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Fleur Hartman

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden