eten Beeld Getty Images
etenBeeld Getty Images

Net gegeten en twee seconden later alweer trek? Dit is waarom je dat steeds hebt

Heb je net iets gegeten en meteen weer trek? Onderzoekers van King's College London hebben ontdekt waarom sommige mensen constant trek hebben en andere mensen niet. Ook verklaart het onderzoek waarom sommige moeite hebben met afvallen, ook al hebben ze een caloriearm dieet.

Weet je dat ook weer!

Weer trek

Het probleem zit m in de bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel na een paar uur snel daalt, voel je je hongerig én verbruik je op een dag honderden calorieën meer dan iemand met een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Bij sommige mensen daalt die gewoon veel sneller dan bij anderen, volgens de onderzoekers.

Mensen die een grote dip ervaren meer honger en wachten een half uur minder dan mensen met een kleine dip. En dat maakt veel uit. Mensen met een grote dip aten 75 calorieën meer in de drie tot vier uur na het ontbijt. Over de hele dag is dat ongeveer 312 calorieën. Als je dit elke dag hebt, zul je in een jaar ruim negen kilo aankomen.

Onderzoek met glucosemonitor

1070 mensen aten twee weken lang hetzelfde ontbijt voor het onderzoek. De onderzoekers keken naar hoe al die mensen dat ontbijt verwerkten. De rest van de dag mochten deze personen eten wat ze wilden. De mensen droegen tijdens het onderzoek een glucosemonitor om alle veranderingen van de bloedsuikerspiegel bij te houden. Daarnaast werden hun slaap en andere activiteiten bijgehouden. De proefpersonen konden zelf via een app op hun telefoon de honger, alertheid en tijd van elke maaltijd bijhouden.

Conclusie van het onderzoek

De bloedsuikerspiegel is bij iedereen anders. Het maakt niet uit welke leeftijd, lichaamsgewicht of BMI je hebt. Al hebben mannen wel vaker een dip dan dan vrouwen. De dip houdt wél verband met je bloedsuikerspiegel. Je persoonlijke stofwisseling beïnvloedt je eet- en gewichtsresultaten dus net zo als dieet en lichaamsbeweging. Iedereen zal dus anders reageren op een bepaalde maaltijd.

Bron: LINDA.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden