Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Neem je kinderen mee op kraambezoek?

Neem je kinderen mee op kraambezoek?

Neem je kinderen mee op kraambezoek?

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerper. Deze week: kraambezoek en kleine kinderen. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Kleine kinderen meenemen op kraambezoek, is dat wel een goed idee? De forummer bettiepage is net moeder geworden en kleine kinderen leveren haar veel stress op: ze proberen haar baby steeds aan te raken, willen de baby al vasthouden en maken enorm veel lawaai. Stelt ze zich aan, of heeft ze gelijk? De forummers geven advies.

Tekst: Elfi Voorhuis | Beeld: iStock
 • “Bij mijn eerste kind kreeg ik een vriendin met twee kinderen op bezoek. Hartstikke lieve jongens, maar daarna was ik echt gesloopt. Met die ervaring neem ik mijn kinderen dus niet mee op kraambezoek, tenzij de moeder daar zelf om vraagt. Het is gewoon te druk en te veel.”
 • “Mijn zoontje gaat gewoon mee op kraambezoek, maar ik ben dan wel erg voorzichtig en laat hem niet in de buurt komen bij de pasgeboren baby. Tenzij de kraamouders het zelf voorstellen, maar dan zit ik er alsnog bovenop. Een uurtje je kind naar een oppas brengen, is ook niet te doen.”
 • “Meestal stel ik het voor: ‘Ik kan woensdagmiddag een halfuurtje langskomen, maar dan heb ik ook de zorg voor mijn kind, die komt dan dus eventjes mee. Zondag ben ik vrij en kan ik zonder kind langs komen. Wat komt jou het beste uit?’”
 • “Ik zou het echt niet leuk vinden als ik te horen kreeg dat mijn kinderen niet welkom zijn bij het kraambezoek. Ze vinden dat zo geweldig leuk!”
 • “Waarom zou je een kind meenemen? Een kind gaat zo’n ervaring echt niet zijn leven lang onthouden, terwijl een kraamvrouw er een tijd last van kan hebben.“
 • “De meeste kinderen zijn over het algemeen echt wel lief voor een baby en je baby kan wel tegen een stootje. Kinderen niet uitnodigen, vind ik nogal wat. Hoe zou jij het vinden als je kind niet mee mag? Je kind hoort toch bij je?”
 • “Ik vind het compleet onzinnig dat mensen het erg vinden als ze hun kinderen niet mee mogen nemen op kraambezoek. Kleine kinderen kunnen heel druk zijn en in je kraambed zit je daar niet op te wachten Je kind hoeft niet overal mee naar toe, je kunt best even zonder.”
 • “Wil je geen kinderen op kraambezoek? Wat een hysterisch gedrag zeg! Ben je bevallen van een prinsje ofzo? Ik zou je meteen verbannen uit mijn vriendinnenclubje.”
 • “Kleine kinderen horen niet te plukken aan een pasgeboren baby of er met hun snotneuzen boven te hangen. Ouders kunnen toch zelf wel bedenken dat het meenemen van kleine kinderen niet in het belang is van de baby en de moeder? Die hebben rust nodig.”
 • “Waarom zou je kinderen niet meenemen op kraambezoek? Ik snap best dat kinderen de baby willen zien en aanraken, zij zijn immers ook vertederd door een pasgeboren kind. Een baby heeft zich net door een geboortekanaal geworsteld, hij of zij is wel iets gewend.”
 • “Waarschijnlijk kun je door vermoeidheid en hormonen de drukte van kinderen nu wat minder goed hebben. Over een paar maanden kijk je er waarschijnlijk heel anders tegenaan.”
 • “Mijn kinderen gaan nooit mee op kraamvisite. Het wordt al snel te druk voor de kraamvrouw en dan zijn kinderen gewoon niet handig. Ik laat de kinderen dus lekker bij de oppas en ga alleen een beschuitje eten bij de verse ouders.”

Lees ook de andere VIVA Mama Forumdagen:
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas
Babytips die je zelf had willen krijgen
Na de bevalling, ga ik…
De grappigste opmerkingen over fles- en borstvoeding.
De bizarste kraamcadeaus
Wat hebben de zwangerschapshormonen jou laten doen?
Bevallingsbloopers
Hilarische kinderuitspraken
Lompe opmerkingen in de kraamtijd
Wat vind jij de meest bizarre kindernamen?
Voor welke gebeurtenis schaam jij je diep als moeder?