Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nathalie vertrok uit Nederland

Nathalie vertrok uit Nederland

Nathalie vertrok uit Nederland

Nathalie en haar vriend deden waar menig Nederlander alleen maar over droomt: Ze namen afscheid van familie, vrienden, werk, en vertrokken naar Barcelona

Hoe kom jij in Barcelona terecht?
Reden van vertrek is dat wij ons gevangen voelde in ons leven: werken, rekeningen, sociaal leven, sport. Na een aantal reizen sloeg de twijfel definitief toe en heeft ons aangezet onze emigratie voor te bereiden.

Was Barcelona meteen je eerste keuze om naartoe te verhuizen?
Barcelona was de keuze gezien de prachtige ligging tussen de heuvels en de zee, het klimaat, levensstijl, de natuur, de goede bereisbaarheid van en naar Nederland en het feit dat ik redelijk Spaans spreek.

Wat trok je zo aan in Barcelona?
Barcelona is een prachtige internationale stad met een rijke cultuur en historie. Ik was meteen verliefd op de stad, voel me er thuis.

Waarom wilde je uit Nederland weg?
We wilden eigenlijk al een tijdje weg uit Nederland. Vanwege het leefklimaat en het werkproces zoals wij dat kennen. Je werkt om te leven en niet andersom. Gezien de hoogte van je hypotheek en het salaris wat daarbij hoort kom je een beetje in een cirkel terecht van werken en leven en heb je weinig tijd voor andere leuke dingen.

Voor vrienden en familie geldt hetzelfde. Dat is ook de hoofdreden waarom we zo weinig tijd hebben voor elkaar. En als je daarover nadenkt is dat toch eigenlijk best vreemd? Ik moest met vriendinnen vaak 3 weken van tevoren een afspraak maken!

Vond je het, ondanks dat je het graag wilde, moeilijk om uit Nederland te vertrekken?
Nee, totaal niet. Pas als je in je nieuwe thuisland woont en werkt en tegen de eerste ‘obstakels’ aanloopt en er zijn geen vriendinnen of ouders die je even van een paar ondersteunende woorden of advies kunnen geven dan is dat even jammer. Maar ook dat ‘spontaan even langs je ouders’ voor een mama’s kostje of ‘een bakkie koffie doen’ met je vriendin in de stad. Dát mis ik nog het meest.

Wat waren de reacties van vrienden, familie en collega’s toen je aankondigde te gaan vertrekken?
Over het algemeen vrij positief. Mijn ouders hebben zich wel even op hun lip moeten bijten, maar hebben dat niet echt laten merken. Het moet toch vreemd voor hun zijn dat hun dochter weggaat.

Hoe is je leven nu anders, vergeleken met je leven in Nederland?
Veel spontaner, je leeft meer per dag. Heerlijk!
Soms ook wat onzekerder, met name op het gebied van financiën, dat is uiteraard niet altijd even leuk.

Wat kunnen wij Nederlanders volgens jou leren van de Barcelonezen, en andersom?
Nederlanders: Er zijn genoeg Nederlanders die dromen hebben (een eigen zaak, emigratie, een verre reis). Mijn advies: doe het! Vandaag nog! Al die plannen die nooit uitkomen is een enorme frustratie. Maar je bent zelf degene die je eigen leven kunt veranderen. Veel Nederlanders die ik spreek ‘zouden ook wel willen doen wat ik heb gedaan’, ik zeg dan altijd: “je kunt het gewoon doen hoor, zo moeilijk is het niet”. Maar dan volgen er altijd wel weer een aantal redenen waarom ze het niet zouden kunnen: “Ik heb nu een goede baan”, “Ik zou mijn familie te erg missen”, etc.

Maar alles is relatief. Een baan is inwisselbaar en familie die je zult missen: je zult merken dat de contacten anders worden als je in het buitenland woont. Soms worden ze zelfs veel intenser, maar ik heb helaas ook mee moeten maken dat mijn beste vriendin het niet op kan brengen contact met mij te zoeken. Dat doet pijn, maar ik ben blij dat ik het nu weet, goed dat ik daarvoor niet thuis ben gebleven!

Barcelonezen: Van mij zouden ze wel iets minder gereserveerd mogen zijn. Dan zou ik veel meer Spaanse vrienden hebben. Nu heb ik vooral internationale vrienden (Nederlanders, Engelsen, Italianen).

Waar geniet je het allermeest van in Barcelona?
Het klimaat, de natuur, de levenstijl (tranquillo), de zee.

Zijn er nog dingen in Barcelona die je misschien wat tegenvallen?
Kleine criminaliteit zoals tasjesroof, dat gebeurt hier aan de lopende band. Dat betekent dat je constant op je hoede moet zijn in de stad, maar ook in de metro, etc.

Wat doe je nu in Barcelona, wat betreft werk ed?
Ik heb mijn eigen tourorganisatie opgezet: Orange Monkey Tours. Ik geef tours aan Nederlanders, Duitsers en Engelsen. De kracht van mijn organisatie is dat je in kleine groepjes een hele persoonlijke tour krijgt. Je loopt echt met een local door de stad. Er zijn verschillende tours: vintage (tweedehands boetiekjes, jaren ’70 kleding), tummy (lekker eten en drinken terwijl je de highlights van Barcelona bekijkt), maar ook de stad op de fiets bekijken is mogelijk en wat dacht je van een workshop koken waar je de lekkerste streekgerechten leert maken?

Verder help ik ook mijn partner met zijn bedrijf. Hij is grafisch ontwerper en heeft een eigen bedrijf: Insane Graphics. Hij maakt brochures en websites. Ik help hem met het vinden van nieuwe klanten en tevens doe ik een stukje administratie voor hem.

Ben je van plan om ooit nog terug te komen naar Nederland, of verder te verhuizen naar weer een ander land?
Het laatste, verhuizen naar een ander land. We hebben niet het gevoel ons eindstation te hebben bereikt. Er is nog zoveel te zien en te doen in de wereld. Why stop here?

Is je leven nu meer in balans?
Ik denk het zeker wel. Je hebt hier meer tijd voor jezelf en meer diversiteit. Met het laatste bedoel ik het volgende: je hebt meer keuze in activiteiten, je kunt lekker buiten gaan wandelen, fietsen, joggen, zwemmen of de stad in gaan om te shoppen, op het terras zitten of heerlijk rondstruinen door onbekende wijken.

Qua sporten zijn de mogelijkheden eindeloos: we wonen op drie uur rijden van Andorra waar we kunnen snowboarden. Ik ben nu ook kitesurfen aan het leren en verder gaat mijn vriend regelmatig motorcrossen, surfen en mountainbiken.

Het klimaat plus de natuur zijn hier een prachtige combinatie en maken het mogelijk om al deze dingen te doen. Je leeft hier meer buiten in tegenstelling tot Nederland waar alles meer binnenshuis is gecentreerd en je je leven, maar ook je inrichting daarop aanpast.

Meer weten?

Nathalie is in Barcelona haar eigen tourorganisatie gestart, waarbij ze originele & persoonlijke rondleidingen door de stad aanbiedt. Wil jij de bijzondere plekjes van Barcelona ontdekken? Kijk dan op orangemonkeytours.com

Kopje echte koffie?
Als je meegaat met één van Nathalie’s leuke rondleidingen en je laat haar weten dat je dit artikel op Vrouwonline hebt gelezen, krijg je een gratis cortado of solo, dat is échte, heerlijke, Spaanse koffie, in een gezellig café. Onthoud dit dus als je naar Barcelona gaat!