Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ‘Na 10.00 uur ’s ochtends beginnen met werken is beter voor je gezondheid’

‘Na 10.00 uur ’s ochtends beginnen met werken is beter voor je gezondheid’

‘Na 10.00 uur ’s ochtends beginnen met werken is beter voor je gezondheid’

Hopeloos irritant als je een nachtuil bent: al die onderzoeken die uitwijzen hoe succesvol vroege vogels zijn. Om 5.00 uur ’s ochtends achter je laptop schuiven? Onzin en achterhaald, zeggen psychologen. Volgens onderzoek doe je er veel beter aan om je werkdag pas na 10.00 uur ’s ochtends te starten.

Biologische klok

Sterker nog: volgens dr. Paul Kelley van de Oxford universiteit is werken vóór 10.00 uur eigenlijk een vorm van martelen (hoor je ’t ook eens van een ander). Het werkritme dat er sinds de 18e eeuw ingesleten is, houdt namelijk geen rekening met onze ingebouwde biologische klok. Ons lichaam is geëvolueerd rondom daglicht, niet rondom hoeveel werk je gedaan kunt krijgen binnen acht uur.

Productiviteit omhoog

Door vroeg te beginnen met werk, schop je eigenlijk je complete biologische klok in de war. Een serieus probleem, zegt Kelley. De hele wereld lijdt onder een slaaptekort terwijl dat dus niet nodig hoeft te zijn. Op een school in Engeland werden de begintijd verschoven van 8.30 uur naar 10.00 uur. Het resultaat: de absentie nam met sprongen af, de productiviteit van de scholieren ging omhoog – evenals hun cijfers.

Stress

De onderzoekers willen dit nu ook graag testen op verschillende werkplekken. Worden werknemers productiever en geconcentreerder als ze slapen tijdens de uren dat hun biologische klok graag wil slapen? Kelley is ervan overtuigd dat dat het geval is. Hij vindt zelfs dat werkgevers die hun werknemers dwingen vóór 10.00 uur te beginnen, bijdragen aan fysieke – en emotionele stress.

Lekker hoor: wij draaien ons nog een keertje om.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Bron: Truth Theory | Beeld: Getty