Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mijn zoon van 8 wil niet naar nieuwe school

Mijn zoon van 8 wil niet naar nieuwe school

Mijn zoon van 8 wil niet naar nieuwe school

Hans, 48: “Mijn kind wil niet naar een nieuwe school, wat nu?

De school in ons dorp gaat niet zo lekker. Veel wisseling van onderwijzeressen en de jongste zit in een groep van 40 kinderen. Wij hebben besloten om 2 van de 4 kinderen naar een Vrije School te gaan verhuizen, die 10 km verderop gevestigd is. Onze zoon van 8 heeft daar erg veel moeite mee, zelfs na een dagje wennen geeft hij te kennen dat het wel leuk was, maar dat hij niet wil. Hoe kunnen we dit aanpakken?”

Heb jij een andere vraag? Vraag dan nu gratis advies van een professionele coach op Coach2day . Lees hieronder alvast het antwoord op de vraag van Hans:

Coach Martijn
Ik begrijp je probleem. Veranderen van school is niet iets wat je zomaar doet, en ook voor je kinderen heeft het veel ingrijpende consequenties: een andere leeromgeving, andere leerstof, andere kinderen en een andere leerkracht. Datgene wat bekend was voor je kind voelt voor hem in eerste instantie altijd veiliger dan een totaal nieuwe situatie.

Coaching
Het zou goed kunnen dat hij met wat meer wendagen wel over de drempel heen komt. In dat geval zou het een kwestie van tijd zijn, tijd waarin je begrip moet opbrengen dat het voor hem niet makkelijk is. Bedenk niet te veel oplossingen, stel er niet te veel dingen tegenover, maar luister goed naar je zoon en geef aan dat hij wel naar school moet (stel dit niet ter discussie).

Ga in ieder geval na wat je zoon moeilijk vindt op deze school: zijn het de kinderen, is het de juf, is het de leerstof, is het afstand (en het vervoer), is het het missen van de vriendjes van de vorige school? Bedenk dan samen oplossingen voor dit probleem.

Tips
– Ga in gesprek met je zoon, in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat hij zich begrepen voelt, dat zijn angst, boosheid of verdriet er mag zijn. Ga hierbij niet te snel in de verdediging, kom niet te vroeg met oplossingen. Als je zoon het moeilijk vindt om het te verwoorden, probeer het samen te ontdekken door suggesties te doen.

– Voorkom discussies, ook als je zoon hier aanleiding toe geeft.

– Gebruik de kwaliteiten van beide ouders, dus als jij er niet uitkomt, laat het even rusten en/of laat de andere ouder met hem praten.

– Geef geen gehoor aan het niet naar school gaan (tenzij hij oververmoeid of ziek is).

– Geef fouten toe en ga dan op zoek naar oplossingen.