Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ‘Mijn partner loopt over me heen’

‘Mijn partner loopt over me heen’

‘Mijn partner loopt over me heen’

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: ‘dominantie partner’

De man van forummer Devinaam123 is best wel dominant. Misschien wel iets té dominant. Op het werk worden hoge eisen aan hem gesteld en moet hij hard van zich afbijten om te kunnen opboksen tegen de concurrentie. Hierdoor wil hij zich volgens haar buiten het werk om ook nergens ‘zwak’ opstellen. Maar dat uit zich in hun relatie. Wanneer hij moet haasten om hun dochter naar school toe te brengen, doordat hij volgens haar zelf de verkeerde prioriteiten heeft gesteld, raakt hij boos, gefrustreerd en schuift de schuld van zich af. Resultaat: zij voelt zich schuldig. “Mijn man walst gewoon over me heen. We hebben erover gesproken en hij erkent het probleem en wil er ook aan werken. Maar ik heb niet het gevoel dat hij het probeert.” Wat vinden de andere forummers:

Beeld iStock

takeesja: “Misschien moet je zelf wat mondiger worden. Probeer daarmee aan de slag te gaan. Jullie houden elkaars gedrag op deze manier in stand. Door aan jezelf te werken stel je je meteen minder afhankelijk op over zijn gedrag. Actie is reactie.”

suusberg: “Mijn man is op zijn werk ook dominant, hij geeft leiding en heeft veel verantwoordelijkheden. Maar thuis hoeft hij zich echt niet zo te gedragen. Werk is werk, maar thuis zijn we een team. We runnen samen de opvoeding van ons dochtertje en het huishouden. En nee, ik ben geen kenau. Ik ben vooral lief, maar tolereer geen gecommandeer.”

MarijeMarije: “Ik vind het heel goed dat je man het zelf ook inziet en eraan wil werken. Dat is de eerste belangrijke stap. Maar het patroon zit in jullie allebei. Hij is dominant, maar krijgt hier van jou de ruimte voor. Dit is er waarschijnlijk na jaren er zo ingebakken en daar kom je dus ook niet binnen een dag weer uit. Ik zou proberen hier hulp bij te zoeken van een psycholoog of relatietherapeut. Gun het jezelf en jullie relatie om hier serieus mee aan de slag te gaan.”

Stormkraft: “Laat hem niet meer over je heen lopen. Op deze manier faciliteer je zijn gedrag alleen maar. Loop niet constant op je tenen en stop met je aan hem aanpassen. Dan maar een boze man. De enige die je kunt veranderen ben je zelf.”

Yvette: “Je man kwam pas onlangs tot het besef dat hij door werkdruk vervelend gedrag heeft ontwikkeld. Het is een gewoonte die er langzaam is ingeslopen. Daarvan kun je natuurlijk niet verwachten dat het zomaar weer stopt wanneer je inziet wat er mis is. Jouw conclusie dat hij er niet aan werkt, vind ik dus niet erg motiverend. Blijf met elkaar praten. Kijk daarbij ook naar wat je aan je eigen houding kunt verbeteren en probeer er samen aan te werken.”

Taralina: “Het lijkt mij vreselijk om steeds op eieren te moeten lopen bij je eigen man. Wat is er leuk aan deze man? Hij kan zich als een klootzak gedragen omdat jij dat toelaat.”

Rooss4.0: “Jij kunt mondiger worden, maar zo te lezen zit dat niet in je aard. Het zou eigenlijk mooier zijn als je wat onverschilliger zou zijn. Probeer je niet zoveel van hem aan te trekken. Laat maar pruttelen, stressen enz. Blijkbaar kan hij prima uitleggen wat er mis is, maar zodra het dan weer speelt, vervalt hij weer in het oude patroon.”

ilonadenise: “Ik herken je verhaal deels, mijn partner werkt in het middelbaar onderwijs en kan na een werkdag ook weleens in ‘leraar-modus’ vervallen. Dan gaat hij mij vertellen wat ik moet doen. Wat mij helpt, is op een dergelijke toon antwoorden met: “Ja, meneer Achternaam.” Maar het vervolgens niet doen. Die aanspreekvorm gebruiken zijn leerlingen ook en daardoor heeft hij direct door dat hij zich nog als leraar gedraagt. Klinkt misschien heel suf, maar hier werkt het als een trein.”

Van Freek Vonk tot Donals Trump. Dominante alfamannen rule the world. Of in elk geval: dat denken ze. Tijd voor wat tegengas. Hoe zit het met onze girlpower? Doe de test in VIVA 3 en weet waar jouw dominante kanten zitten. De editie ligt nu in de winkels of kan je hieronder online bestellen.

 

»Bestel VIVA online | Klik hier «