Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mijn kind moet naar het speciaal onderwijs, wat nu

Mijn kind moet naar het speciaal onderwijs, wat nu

Mijn kind moet naar het speciaal onderwijs, wat nu

Annelien, 33: Mijn zoon moet naar speciaal onderwijs en dus van school.

Hij zit in groep 5. Hoe kan ik hem daar het beste op voorbereiden? Natuurlijk wil hij niet van school af, want buiten zijn leerproblemen om, vindt hij het leuk op deze school.

Coach Selma
Wat vervelend voor jou en je zoon! Een lastige situatie voor jullie. Je zoon heeft het nodig dat je eerlijk tegen hem bent. Vertel hem in duidelijke bewoordingen dat hij naar een andere school zal gaan en waarom. Maak het niet te ingewikkeld en laat ook geen ruimte over voor twijfel vanuit jouw kant. Wees zo duidelijk mogelijk.

Laat hem ook zijn emoties uiten, rem hem daar niet in, geef hem de ruimte. Boos en verdrietig zijn mag, geef dat ook aan naar en zeg dat je dat begrijpt, volg zijn behoefte daarin.

Tips
Ga als voorbereiding met hem samen kijken naar deze school en de klas. Maak kennis met de nieuwe juf en/of meester, samen met je zoon. Neem daar de tijd voor en geef je zoon de tijd om daar te wennen. Zo is je zoon al vertrouwd op deze school. Een middag wennen in de klas is ook een goed idee.

Verder heb ik sterk het gevoel dat het voor hem heel belangrijk is dat hij zijn emoties op papier kan zetten mbv tekeningen. Wellicht kun je hem daarin ondersteunen en positief stimuleren.

Onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit. Geef hem voldoende afleiding buiten school en een positieve focus op iets wat hij leuk vindt.

Als jij twijfels hebt over de nieuwe school voelt je zoon dat feilloos aan. Heb vertrouwen in dat wat je doet en volg je gevoel.

Ik wens jullie veel succes met deze nieuwe stap in jullie leven.