Mijn hart slaat op hol! Beeld
Mijn hart slaat op hol!

Mijn hart slaat op hol!

Ben jij wel eens duizelig, moe of heb je regelmatig hartkloppingen? Of heeft iemand in jouw omgeving last van deze klachten? Dit kan worden veroorzaakt door boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis. Vroege diagnose is belangrijk, want met de juiste behandeling is er goed mee te leven en kan het risico op een herseninfarct worden verlaagd. Onlangs deed VIVA een oproep waardoor mensen de kans kregen om hun ervaring met deze hartritmestoornis te delen. Uit de vele reacties hebben we het verhaal van Geeske Schippers uitgelicht.

Diagnose
“Mijn klachten begonnen toen ik in de dertig was. Ik had toen twee jonge kindjes als alleenstaande moeder dus het was een drukke tijd. Ik kreeg steeds vaker last van duizeligheid en viel soms plotseling flauw. Op een gegeven moment kon ik zelfs niet meer van de woonkamer naar de keuken lopen zonder duizelig te worden. Steeds vaker had ik dagelijks last van een hoge hartslag, flauwvallen, duizeligheid en vermoeidheid. Een goede vriendin heeft me op een dag naar de EHBO moeten brengen. Langzaam werd duidelijk dat ik last had van de hartritmestoornis boezemfibrillatie.”

’s Ochtend wakker worden
“Jarenlang heb ik last gehad van extreme moeheid. Ik had vooral last van hartkloppingen na een inspannend moment. Zelfs na het stofzuigen had ik last. Als ik eenmaal op de bank zat uit te rusten of in bed lag, dan begon mijn hart tegen mijn borstbeen te kloppen. Hierdoor sliep ik erg slecht en had ik weinig energie. Ik heb me vaak ’s nachts zorgen gemaakt. Maar ik was vaak te moe om naar de dokter te gaan en bovendien moest ik altijd eerst oppas en vervoer regelen. Ik kan namelijk iedereen afraden om achter het stuur te stappen tijdens hartkloppingen. Meestal bleef ik gewoon liggen, probeerde niet in paniek te raken en hoopte dat ik ’s ochtends weer wakker zou worden.”

Grote impact
“Deze hartritmestoornis heeft een grote impact op mijn leven. Ik slik medicijnen, waaronder anti-stollingsmiddelen en heb drie ablaties ondergaan. Door mijn medicijnen ben ik onder behandeling bij de trombosedienst. Soms moet ik mijn bloed wekelijks laten controleren om te zien of het de juiste dikte heeft. Ik voel me daardoor erg gebonden. Ik moet bijvoorbeeld ook tijdens vakanties naar de trombosedienst. Drie maanden geleden heb ik mijn laatste ablatie ondergaan, een erg heftige ingreep. Sindsdien ben ik klachtenvrij. Maar ik durf pas na een jaar te zeggen of het écht geslaagd is.”

Meer informatie over boezemfibrilleren en ervaringen van patiënten vind je op www.boezemfibrilleren.nl.

Wegens privacy zijn de namen in dit artikel gewijzigd.

In samenwerking met Boehringer Ingelheim.

Flair Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden