Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Voor het eerst sinds maart geen nieuwe coronadoden: hoe zit het met die verwachte 2e golf?

Voor het eerst sinds maart geen nieuwe coronadoden: hoe zit het met die verwachte 2e golf?

Voor het eerst sinds maart geen nieuwe coronadoden: hoe zit het met die verwachte 2e golf?

Het aantal coronadoden is in de afgelopen 24 uur niet gestegen en is nog steeds 6090. Voor het eerst sinds begin maart heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 24 uur tijd geen sterfgevallen doorgekregen, een mijlpaal. Maar is het ook een reden voor een klein vreugdedansje, of gaat die eerder voorspelde tweede golf nog roet in het eten gooien?

Geen doden gemeld

Afgelopen vrijdag stierven twee mensen aan het virus. Dat zijn de laatste sterfgevallen die tot nu toe zijn geregistreerd. Op zaterdag en zondag is voor zover nu bekend niemand overleden. Dat kan dinsdag veranderen, omdat sterfgevallen uit het weekeinde soms in de loop van maandag aan het RIVM worden doorgegeven. Het instituut brengt die informatie dan op dinsdag naar buiten. Daarom liggen de cijfers op dinsdagen doorgaans hoger dan op andere dagen. Vanaf 10 maart overleed elke dag minstens één persoon aan het coronavirus. Op 31 maart stierven 175 patiënten, het hoogste aantal tot nu toe.

Bijna 50.000 besmettingen

GGD’en hebben twee nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Een ervan werd eind maart in een ziekenhuis opgenomen, maar dat is nu pas verwerkt. Het totaalaantal opnames staat nu op 11.851. Het virus is verder vastgesteld bij nog eens 69 mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.658.

Provincies zonder sterfgevallen

In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 1875 mensen. Eén op de drie nieuwe patiënten komt uit Zuid-Holland. Dertig mensen zijn in de afgelopen veertien dagen in een ziekenhuis opgenomen. In diezelfde periode stierven 46 mensen. Overijssel, Groningen, Friesland en Zeeland hebben al weken geen sterfgeval meer gezien.

Hoe zit het met die tweede golf?

De vraag is natuurlijk, hebben we te maken met een tijdelijke dip en moeten we ons opmaken voor een tweede golf? Fingers crossed, maar volgens experts lijkt die kans steeds kleiner. RIVM-modelleur Jacco Wallinga denkt dat een eventuele opleving van het coronavirus vooral zal bestaan uit lokale clusters, laat hij weten aan het AD. “Met hoe we op dit moment de monitoring inrichten, en met goede bron- en contactopsporing, lijkt het ontstaan van lokale clusters het meest reëel.”

Maar mensen, raak vooral NIET overmoedig

“Toch kun je een tweede golf niet compleet uitsluiten”, vertelt Wallinga, die zegt dat er op dit moment “beperkt overdracht van het virus lijkt plaats te vinden”. Hij waarschuwt dat mensen zich aan de regels moeten houden: “Het virus is niet het land uit, er kunnen weer haarden ontstaan. Zolang er nog mensen met covid-19 in Nederland zijn, zal het loslaten van deze basisregels onherroepelijk leiden tot een snelle toename van het aantal besmette personen. Afstand houden blijft nodig.”

Lees ook
Hilarisch: Twitter volledig van de leg na ‘verdwijnen’ van doventolk Irma bij persconferentie

Een test voor iedereen met klachten

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen. Elke week doen ongeveer 60.000 mensen dat. Vorige week leverde dat 579 coronagevallen op. Het betekent dat een op de honderd tests positief was, minder dan in de weken ervoor.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD | Beeld: iStock