Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Oppassen geblazen: dít is waarom je moet uitkijken met teken- en vlooienmiddeltjes voor je huisdier

Oppassen geblazen: dít is waarom je moet uitkijken met teken- en vlooienmiddeltjes voor je huisdier

Oppassen geblazen: dít is waarom je moet uitkijken met teken- en vlooienmiddeltjes voor je huisdier

Als je een hond of kat hebt, heb je ze vast wel in de kast staan: middeltjes tegen vlooien. Daarmee doe je je huisdier een plezier, maar zelf zou je behoorlijk op moeten passen met deze producten. De chemische bestrijdingsmiddelen kunnen namelijk ook terecht komen bij de mens en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Vol gifstoffen

Voor iedereen met honden en/of katten heeft Pesticide Action Network Netherlands (PAN) een belangrijke waarschuwing. Druppels, sprays en vlooienbandjes voor huisdieren zouden namelijk grote hoeveelheden van gifstoffen bevatten, die in de landbouwsector al verboden zijn. De organisatie beweert dan ook na een onderzoek dat er 47 verschillende pesticiden werden aangetroffen bij de geteste personen. Deze zouden de hormoonhuishouding van mensen kunnen verstoren en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Alternatieve middelen

Een van de stoffen die in vlooienmiddeltjes zitten, is Fipronil. De dosis die voor de behandeling van honden en katten geadviseerd wordt, is tot 250.000 (!) keer hoger dan de in de Europese Unie aanvaardbare dagelijkse menselijke inname. “We hebben een brief naar bijna vijfhonderd dierenartspraktijken en klinieken gestuurd met het verzoek dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en per direct geen chemische anti vlooien-, luizen en tekenmiddelen voor de behandeling van kleine huisdieren adviseren, maar alternatieve middelen”, stelt de Nederlandse tak van de organisatie.

Lees ook
Je kat die je online vergadering verstoort? Dit is waarom je huisdier dat doet

Zwangere vrouwen en kleine kinderen

Volgens PAN zijn de middelen vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kleine kinderen en peuters. “De zeer sterk werkende insecticiden worden onder honderden verschillende merknamen, in verschillende combinaties en in zeer hoge gehalten als diergeneesmiddel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en in Nederland door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) goedgekeurd voor de behandeling van hond en kat.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images