symptomen Beeld Getty Images
symptomenBeeld Getty Images

Met deze niet ernstig lijkende symptomen moet je juist wel naar de huisarts gaan

Hoofdpijn, rugpijn of problemen bij het plassen? Sommige klachten lijken in eerste instantie niet ernstig. Toch kun je af en toe beter wel naar de huisarts gaan, zeker met déze zeven symptomen.

Better safe than sorry, toch?

Het zekere voor het onzekere

Het kan voelen alsof je je aanstelt als je naar de huisarts stapt voor hoofdpijn of rugpijn. Toch kun je het in de volgende gevallen maar beter wél doen. Klinisch wetenschapper Nate Favini zegt tegen Goodhousekeeping: “Een symptoom waar je je zorgen over maakt, moet altijd bij de dokter worden uitgesproken.” Neem dus vooral het zekere voor het onzekere. Mocht er niks aan de hand zijn, ben je in ieder geval gerustgesteld.

Zeven symptomen

  1. Krijg je uit het niets ernstige hoofdpijn en voelt die als de ergste van je leven? Stap dan zeker naar de huisarts, meldt Favini. “Dit kan namelijk een teken zijn van een bloeding in je hersenen of een beroerte.”
  2. Als je plotseling gehoorverlies oploopt, doe je er ook goed aan om even een bezoekje te brengen aan je huisarts. De meest voorkomende oorzaak: goedaardige oorsmeerproblemen. Echter kan er ook iets ernstigs aan de hand zijn, zoals een tumor van de gehoorzenuw of een teken van MS, zegt Favini.
  3. Knagende pijn in je onderbuik kan duiden op maagzweer. “Pijn in het rechterondergedeelte van je buik in combinatie met een opgeblazen gevoel kan ook een blindedarmontsteking betekenen.” Als je ook koorts hebt, moet je zeker een bezoekje brengen aan de huisarts.
  4. Iedereen is weleens duizelig, dus hier hoef je niet meteen van in paniek te raken. Maar: “Duizeligheid die veel erger wordt wanneer je je hoofd heen en weer beweegt is wel ernstig”, vertelt Favini. Dat kan een neurologische oorzaak hebben.
  5. Problemen met plassen kunnen wijzen op een beschadigde zenuw door een tumor, of een hernia. Als je na veel water drinken de fysieke behoefte voelt om te plassen, maar het lukt niet. Bel dan je huisarts.
  6. Met rugpijn krijgen we allemaal te maken naarmate de jaren verstrijken. Dit kan wel gevaarlijk zijn als je geen controle meer hebt over je urine of ontlasting. “Dit kan een teken zijn van zenuwcompressie of een infectie van de gewrichten van de rug.” Even laten checken, dus.
  7. Zie je minder goed of gaat spreken moeilijk? Deze symptomen kunnen duiden op een beroerte. Loop hier niet te lang mee rond en maak een afspraak bij de dokter.

Bron Libelle

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden