Roken Beeld GettyImages
RokenBeeld GettyImages

Met deze 7 tips kan je nu écht stoppen met roken

Veel mensen hebben als goed voornemen om te stoppen met roken. Ieder jaar weer, maar toch lukt dit vaak niet. Wil je nu - gewoon in het midden van het jaar - stoppen? En dan écht? Met deze 7 tips lukt het.

Your health doesn't think smoking is sexy.

1. Waarom stop je?

Voordat je alle sigaretten in de prullenbak gooit, is het goed om een moment stil te staan: waarom stop ik met roken? Het antwoord zal voor iedereen anders zijn, maar voor de meeste ligt de prioriteit vaak bij de gezondheid. Zit er voor jou nog meer achter? Wil je niet dat je kinderen 'meeroken'? Of gaat het jou ook om het verminderen van zwerfafval op straat? Maak een lijstje voor jezelf. Mocht het dan even tegen zitten en je hebt je support system niet op stand-by, dan kan je je persoonlijke motivatie er altijd bij pakken.

2. Download een app

Puur om je gedrag en progress bij te houden. Dat kan super motiverend werken. Er zijn allerlei apps waarin je onder andere contact en support kan krijgen van professionals, inzicht krijgt in de winst in je gezondheid en mijlpalen vastlegt met badges. Dit motiveert je natuurlijk extra.

3. Gooi alle aanstekers en sigaretten meteen weg

Je hebt ze nu toch niet meer nodig. Als je stopt, zorg ervoor dat je in één keer helemaal klaar bent. En als je het nog in huis hebt, kan het verleidelijker zijn om er toch nog eentje op te steken, onder het mom van de 'allerlaatste'.

4. Sparen

Zet al het geld wat je eerder uitgaf aan pakjes sigaretten apart. Laat het per maand automatisch afschrijven van je rekening of leg het cash in een glazen potje in huis. Weinig werkt zo motiverend als zien dat je bijna een nieuwe tas of vakantie bij elkaar hebt gespaard, simpelweg door gezonder te leven.

5. Beloon jezelf!

Nu je al dat spaargeld aan de kant hebt gezet, mag je jezelf best eens trakteren op wat leuks of lekkers - zolang het maar geen sigaret is! Misschien kun je een keertje met vriendinnen uiteten of ga een middagje de stad in. Lekker shoppen.

Monica Geuze aangepakt door Diederik Gommers:

‘Ga je voor views of gezondheid?

6. Vertel iedereen dat je stopt met roken

Als iedereen in je omgeving weet waar je mee bezig bent, kun je meer begrip en ondersteuning verwachten. Vrienden en familie die wel nog roken zullen je minder snel een sigaretje aanbieden, en als je er écht even doorheen zit kunnen zij je afleiden totdat de zin in een sigaret weer voorbij is.

7. Hou het 28 dagen vol!

28 dagen lang stoppen precies lang genoeg om te zien wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen heb je dan namelijk achter de rug. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die het lukt om vier weken te stoppen, vijf keer meer kans hebben dan andere rokers om het vol te houden.

Succes, you got this!

Bron: Stoptober, IkStopNu

Lisa CostersGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden