Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Met deze 4 tips bescherm je je relatie tegen de pandemie-sleur

Met deze 4 tips bescherm je je relatie tegen de pandemie-sleur

Met deze 4 tips bescherm je je relatie tegen de pandemie-sleur

Als je 24/7 op elkaars lip zit, is het nogal wiedes dat de sleur in je relatie kruipt. Bovendien zijn de opties om die sleur te doorbreken wat karig. Weet dan dat het niet altijd in grote gebaren hoeft te zitten: zelfs met kleine verandering kun je je verkering opfrissen. 

Vrijdagmiddag, 17.33 uur. Het is weekend, maar het had gevoelsmatig zomaar dinsdag kunnen zijn. ‘Wat wil je eten?’ Mijn vriend kijkt me vragend aan. Ik baal dat hij me voor is, want nu moet ik als eerste iets verzinnen. ‘Wil je iets bestellen?’, kaats ik terug. Omdat het vrijdag is besluit ik dat het feestelijker moet dan bloemkoolrijst of  ‘Ja… kan.’ Vervolgens staren we een paar tellen voor ons uit en vuren we om beurt de opties op elkaar af. Sushi! Thais! Friet! Een uur later belt de bezorger aan, weer een halfuur later hangt het volgende dilemma tussen ons in. Gaan we een film of een serie kijken? Netflix? Moeilijke documentaire, trash tv? Zo hangen we een paar uur op de bank, totdat we moe zijn, naar bed gaan en het de volgende zaterdag blijkt omdat de wekker niet ging en de krant op de mat ligt.

Nooit meer alleen

Ik vermoed dat het de komende vijf weken zo ongeveer gaat. Met misschien af en toe visite van een vriend(in) die we dan zo lang mogelijk gijzelen en volgieten met wijn, of een van ons die er tussenuit knijpt voor een solo-wandeling. Het leven is een brei van werk, Netflix, eten, Zoom-borrels, wandelen en boos zijn op niemand in het bijzonder omdat het voelt alsof een heel jaar van je is afgepakt. Logisch dat je relatie daar ook onder te lijden krijgt. Aan de ene kant ben je dolblij dat je deze misère niet in je eentje hoeft te doorstaan, aan de andere kant word je langzaam gek omdat je nooit meer een seconde alleen bent. Bovendien zijn de enige date-opties wandelen, spelletjes spelen, koken en Netflix. Ondertussen dealen jullie allebei met stress want pandemie, dus wat ik maar wil zeggen is: nu single zijn is shit, maar voor stellen zijn dit ook niet per se glorietijden. En waar ik ‘je’ en ‘jullie’ schrijf, bedoel ik dus eigenlijk ook ‘ik’ en ‘wij’.

We kunnen daar lang chagrijnig over zijn, maar het beste is natuurlijk om het probleem bij de lurven te pakken. Die pandemie is er nog wel even, dus schuif het aanpakken niet voor je uit als je nu voelt dat de sleur erin sluipt.

Met deze tips voel je je weer verbonden met je partner en wordt zo ook deze lockdown wat beter te behappen.

1. Schud de routine op

Probeer een creatieve manier te vinden op het monotone ritme van de dag te doorbreken. De opties zijn beperkt, maar een kleine aanpassingen kan al voldoende zijn. Eten jullie altijd voor de tv? Ga dan voortaan aan de keukentafel zitten. Of lees in plaats van weer een Netflix-avond tegelijkertijd hetzelfde boek. Met dat soort kleine veranderingen kun je het tempo in je relatie en hoe jullie op elkaar reageren aanpassen.

2. Stel duidelijkere grenzen tussen werk en privé

Als je thuiswerkt, sijpelt werk ongemerkt door in je privéleven. Bij het ontbijt check je alvast je mail, ’s avonds beantwoord je nog een werk-appje en omdat je toch geen trein hoeft te halen, ga je ongemerkt ’s avonds langer door. De natuurlijke grenzen tussen werk, privé en school zijn vervaagd en dat levert ook onbewust stress op. Bovendien houd je minder tijd over voor je partner en heb je het samen veel vaker over werk.

Dus: stop als het even kan op een tijdstip wanneer je anders ook zou stoppen, klap de laptop dicht en berg die op uit het zicht. Psychologisch helpt dat al om de verschuiving te maken van werk naar privé. Zo heb je mentaal ook weer meer ruimte voor je partner in plaats van alleen de werkdingen die je opslokken.

3. Neem het initiatief

Als je ontevreden bent kun je boos wachten tot het verandert of je partner iets doet, maar dat is een benadering die eigenlijk zelden werkt. Wees niet bang om de eerste move te maken. Vraag je af waar je naar verlangt in je relatie en ga daar achteraan. Wil je meer romantiek? Verras je partner met zijn/haar favoriete dessert of een voetmassage. Die positieve vibe die zo ontstaat inspireert je partner wellicht om ook iets liefs te doen.

4. Voer een goed gesprek

Sleur ontstaat ook omdat je het samen vooral hebt over de alledaagse dingen. Wie kookt, wie doet de boodschappen, is er nog genoeg wc-papier in huis, hoe laat heb jij die Zoom-meeting? Terwijl je juist verliefd werd op je partner door al die diepgaande gesprekken die jullie tot diep in de nacht voerden in de begintijd. Verander het script en vraag je partner hoe het gaat. Zo begrijp je wat er in het hoofd van de ander omgaat, heb je meer empathie voor elkaar en voel je weer die verbintenis tussen jullie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Huffington Post | Beeld: iStock