Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Met deze 10 tips tegen hooikoorts overleef je het pollenseizoen écht

Met deze 10 tips tegen hooikoorts overleef je het pollenseizoen écht

Met deze 10 tips tegen hooikoorts overleef je het pollenseizoen écht

Zijn waterige ogen, een rode neus en een zakdoek in je hand jouw signature look? Jep, het is weer lente. Net nu we eindelijk van de corona, griep en verkoudheid af zijn, begint het hooikoortsseizoen alweer. Maar geen zorgen, met deze tien tips tegen hooikoorts overleef je die lente wel.

1. Een beschermlaagje

Smeer ’s ochtends voor je de deur uitgaat een dun laagje vaseline in je neus. En als je geen mascara draagt ook op je wimpers. Hier zullen de meeste pollen aan vast blijven plakken, waardoor ze niet of minder in je slijmvliezen terecht komen.

2. Een gewaarschuwd mens…

Telt voor twee, toch? De pollenradar is vanaf nu je nieuwe best friend. Check voor je de deur uitgaat eerst even de concentratie pollen en ook wélke pollen er door de lucht zweven. Als dat graspollen zijn en jij allergisch bent voor berkenpollen ben je good to go. Anders moet je misschien meer voorzorgsmaatregelen nemen.

3. Dagje strand

Een picknick in het hoge gras of een boswandeling op een zonnige dag is misschien niet het beste idee voor een hooikoortspatiënt. Ga liever een dagje naar het strand, want daar is de pollenconcentratie een stuk lager dan in de rest van het land. De waddeneilanden zijn al helemaal een goed idee! Geen straf, toch?

4. Bewaar dat mondkapje nog even

We weten het, echt! Zijn we éindelijk van die krengen af… Maar gooi je multipack toch niet direct in de prullenbak, als je hooikoorts hebt. In de echte crisissituaties (lees: je moet op de fiets door de polder) heb je ‘m hard nodig. Doe in zulke situaties even een mondkapje op en je zult jezelf daarna dankbaar zijn, geloof ons. 

5. Helemaal incognito

Doe dan ook gelijk je zonnebril op. Zo blijven niet alleen je mond en neus, maar ook je ogen vrij van pollen! En dat bespaart je weer een onvrijwillige pandalook door je uitgelopen mascara…

6. Honey, honey, honey

Een lepeltje honing in de thee keeps the doctor away! Dagelijks honing eten zorgt ervoor dat je beter tegen stuifmeel, en dus pollen, kan. Zorg dat je de honing wel bij een lokale imker koopt, want die honing bevat stuifmeel van jouw omgeving. Dit is trouwens een drankje dat je hooikoortsklachten kan verminderen, het proberen waard!

7. Doe een regendans

Hoewel wij Nederlanders niet bepaald blij zijn met regen, doe jij deze lente een regendansje. Een regenbui spoelt namelijk een grote hoeveelheid pollen uit de lucht. Bedankt, weergoden.

8. Zuigen!

Stofzuig een keertje extra en neem oppervlakten en meubels af met een vochtige doek, om zoveel mogelijk stuifmeel uit je huis te verwijderen. Pro-tip: vraag je vriend(in)/huisgenoot/schoonmaker/moeder het te doen, want tja… ze willen toch niet dat jij een heftige hooikoortsaanval krijgt?

Lees ook
Een halfuurtje zoenen voor het slapengaan: tips om de nacht door te komen met hooikoorts

9. Let op wat je eet en drinkt

Skip rode wijn, chocola en oude kaas. Hoe lekker ze ook zijn, ze bevatten veel histamine. Histamine is een stofje dat door je lijf wordt aangemaakt en voor een allergische reactie kan zorgen, zoals hooikoorts. Maar histamine komt dus ook voor in voeding. Hier lees je welke voeding nog meer veel histamine bevat. 

10. Ga naar de huisarts

In sommige gevallen kan een theelepel honing de dokter toch niet voorkomen. Als je veel last van hooikoorts hebt kan de huisarts je medicijnen voorschrijven, zoals neusspray, oogdruppels en tabletjes. 

Bron: Libelle & Rode Kruis | Beeld: GettyImages