Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mentale weerbaarheid maakt je gelukkiger: ‘Vrouwen zijn vaak bang om krengerig over te komen’

Mentale weerbaarheid maakt je gelukkiger: ‘Vrouwen zijn vaak bang om krengerig over te komen’

Mentale weerbaarheid maakt je gelukkiger: ‘Vrouwen zijn vaak bang om krengerig over te komen’

Bij ‘weerbaar zijn’ denken we algauw aan situaties waarin je van je af moet bijten – letterlijk of figuurlijk.

Gelukkiger worden door weerbaarheid

Maar ook degenen met een ‘gewone’ kantoorbaan en een gezin kunnen niet zonder een flinke portie weerbaarheid. Aan conducteurs die worden mishandeld, ambulancepersoneel dat wordt bedreigd, baliemedewerkers die de wind van voren krijgen en politiemensen die met gruwelijke of schrijnende voorvallen worden geconfronteerd. Er wordt veel van hen gevraagd. Het is niet voor niets dat mensen in deze beroepen trainingen krijgen om te leren omgaan met lastige situaties en dito mensen.

“Weerbaarheid draait om je staande houden in het dagelijks leven. Dat is best moeilijk als je veel bordjes hoog moet houden. Hoe goed kun je je wensen en grenzen aangeven? Als je met stress kampt of om andere redenen niet optimaal functioneert, ben je minder weerbaar,” legt coach en burn-outtherapeut Gertrud de Witte uit. 

Omgaan met uitdagingen

En hebben we niet bijna allemaal te maken met een hoge werkdruk, lastige collega’s en ziekte of problemen binnen de familie- of vriendenkring? Vaak zitten we ook in appgroepen van werk, school en verenigingen, waardoor er 24/7 een beroep op ons kan worden gedaan. Waar blijven we zelf?

Weerbaarheid is dus iets anders dan veerkracht. De Witte: “Veerkracht gaat om hoe je terugveert na een moeilijke periode of lastige situatie. Kan dat elastiekje dat te ver is uitgerekt, terug naar zijn oude vorm? Dat is iets wat achteraf speelt. Aan weerbaarheid werk je preventief, om te zorgen dat je niet in die moeilijke periode belandt.”

“Als je mentaal weerbaar bent, kun je goed omgaan met de uitdagingen van buitenaf én vanuit jezelf. Perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en/of een negatief zelfbeeld staan onze geestelijke gezondheid in de weg, en daarmee ook de lichamelijke: al die stress die het veroorzaakt, hakt erin. Ik zie dat bij cliënten: als ze alleen al dénken aan die vervelende collega, schiet de hartslag omhoog,” zegt psycho-fysioloog en psycholoog Theodoor Gerrits die als specialist aandacht- en gedachtecontrole onder andere mensen helpt om te gaan met de gevolgen van corona.

Spanning in je lijf

Voortdurende spanning geeft op de lange termijn problemen als hoge bloeddruk, hartkloppingen, slaapproblemen, nek- en rugklachten. Een gebrek aan weerbaarheid is de grootste oorzaak van stress en burn-out, en daarmee ook van verzuim van werk.

Waar gaat het mis? Vrouwen hebben niet per se meer problemen met mentale weerbaarheid dan mannen, zegt De Witte. Maar: “Vrouwen hebben gemidddeld veel verschillende rollen en taken naast hun werk. Dat maakt het lastig om prioriteiten te stellen. De antennes van vrouwen zijn meer op de buitenwereld gericht. Door zich bezig te houden met anderen, doen ze zichzelf vaak tekort.” 

Bovendien: als er iets onplezierigs voorvalt met anderen, vinden vrouwen het lastig daar later op terug te komen. “Ze willen niet zeuren. Geen gedoe, de harmonie bewaren. Krijgen ze extra taken van de leidinggevende terwijl ze al op hun tenen lopen of schuift een collega klussen af, dan zeggen ze niet snel nee. Ze voelen zich verantwoordelijk, willen een fijne collega en een goede werknemer zijn. Doet een patiënt, klant of collega lastig of onbeschoft, dan slikken ze dat maar, omdat ze vinden dat ze klantvriendelijk moeten zijn. En anders voelen ze zich schuldig. Zo gaan vrouwen vaak over hun grenzen heen,” zegt De Witte.

Lees ook
Mentale weerbaarheid maakt gelukkiger: 6 tips voor meer mentale weerbaarheid

Weerbaarheid maakt gelukkiger

En als vrouwen de moed verzamelen om assertief te zijn en nee te zeggen, dan verpakken ze het in zó’n wollig verhaal, dat de boodschap niet goed overkomt. De Witte: “Vrouwen zijn vaak bang om krengerig over te komen en dat ze niet aardig worden gevonden als ze duidelijk zijn. Dat is een grote denkfout. Mensen vinden het juist fijn als een ander duidelijk is. Dan weten ze wat ze aan je hebben. Mits je het maar respectvol communiceert.”

Nog niet overtuigd van de voordelen van weerbaar zijn? De Witte: “Weerbaarheid geeft zelfvertrouwen, je voelt je lekkerder, gelukkiger.” 

Bijkomend voordeel is dat mensen die weerbaar zijn, sneller uit hun comfortzone stappen en nieuwe dingen leren of oppakken. En, weet Gerrits: “Hoe rijker je leven, hoe makkelijker je met bepaalde tegenslagen of situaties kunt omgaan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Marlies Jansen