Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mensen gebruiken kokosolie als SPF en dat is dus géén goed idee

Mensen gebruiken kokosolie als SPF en dat is dus géén goed idee

Mensen gebruiken kokosolie als SPF en dat is dus géén goed idee

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes inzetten als huidverzorging kán heel leuk uitpakken, maar is in het geval van kokosolie gebruiken als SPF heel onverstandig. Op TikTok laten gebruikers zien dat je dankzij kokosolie snel bruin kunt worden zonder te verbranden. Dermatologen zijn not amused. 

Desinformatie

Het klopt dat bepaalde groenten en oliën een (ultralage) factor SPF bevatten. Die getallen zijn alleen flink aan inflatie onderhevig en moet je daarom nooit gebruiken als volwaardige UVA- of UVB-bescherming. Dermatoloog Dendy Engelman vindt het leuk dat mensen zo creatief zijn met huidverzorging, maar waarschuwt dat deze trend komt van mensen zonder wetenschappelijke achtergrond op dat gebied.

‘Deze mensen zijn niet geïnformeerd over de informatie die ze verspreiden’, schrijft Engelman. In het geval van de kokosolie-trend pakt dat gevaarlijk uit.

Huidkanker

‘Als je olie aanbrengt voordat je de zon in gaat, wordt de hitte van de zon nog intenser. Dat kan leiden tot verbranden en zonneschade. Dat kan weer leiden tot bepaalde mutaties, wat huidkanker tot gevolg kan hebben. Het breekt ook het collageen en de elastine van de huid af. Dat veroorzaakt huidveroudering, pigmentvlekjes en hyperpigmentatie.’ Met andere woorden: bakken in kokosolie beschermt je niet, maar verergert de zonneschade.

Natuurlijk = niet per se gezonder

Volgens dermatologen is dit alleen gestoeld op de hype. ‘Niet alles wat natuurlijk is, is per se beter voor je of bedoeld om op je huid te smeren. Een berenklauw is ook plantaardig, maar ongelooflijk irriterend en niet iets wat je op je huid wil. Mensen moeten begrijpen dat iets wat natuurlijk is, niet automatisch gezonder is.’

Een gezond kleurtje bestaat niet

Tot slot: er bestaat niet zoiets als een ‘gezond kleurtje’. Iedere keer wanneer je verkleurt in de zon, is er sprake van zonneschade. Zo’n 86% van de melanomen (huidkanker) zijn te herleiden tot blootstelling aan UV-straling. Smeer je dus in met op z’n minst factor 30, ga niet op het heetst van de dag bakken en weet dat er tegenwoordig hele goede zelfbruiners bestaan die je minstens zo’n mooi kleurtje geven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bustle | Beeld: Getty