Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Marie-Christien richtte HappyMOMs op

Marie-Christien richtte HappyMOMs op

Marie-Christien richtte HappyMOMs op

De kinderen zijn groot en gaan het huis uit, en daar zit je dan met je ‘empty nest’.

Marie-Christien zag dat veel moeders dit moment aangrijpen om hun leven een nieuwe wending te geven. Om deze moeders een platform te geven, richtte zij de site HappyMOMs op.

Kun je vertellen wat ‘HappyMOMs’ is?
HappyMOMs is het enige online platform voor (en door) moeders van wie de kinderen het huis uit zijn. HappyMOMs.nl is een eenvoudig vormgegevens site en biedt onderwerpen als werk, opleiding, vacatures, cursussen, vrijwilligerswerk, psyche, studerende kinderen, kinderen op kamers en vrije tijd. Op het interactieve platform kunnen moeders samen komen om ervaringen te delen, vragen te stellen en inspiratie op te doen. Zo bepalen de MOMs in feite de inhoud en bied ik ze de faciliteiten. Kortom, voor elke HappyMOM wat wils.

Waarom vond je het nodig om ‘HappyMOMs’ te starten?
Ieder jaar zien maar liefst 80.000 moeders met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar (CBS) hun laatste kind vertrekken. Deze moeders komen dan in een nieuwe fase. Een fase waarin moeders de vrijheid en tijd hebben om hun lang gekoesterde voornemens in praktijk te brengen. De mogelijkheden die het zogeheten “emptynest” biedt, kunnen naar eigen wens op HappyMOMs met elkaar gedeeld worden. Bovendien word je geïnspireerd door andere deelnemende MOMs.

Wie wil je ermee bereiken?
Het streven is om dit online platform dé plek te laten worden waar emptynest moeders zich thuisvoelen, samenkomen en elkaar inspireren. Om op die manier ongedwongen met elkaar de mogelijkheden van het “emptynest” te ontdekken. Het doel van HappyMOMs als organisatie is er een goed lopend en gezond bedrijf van te maken, die de doelgroep van HappyMOMs met een breed uiteenlopend dienstenpakket bedient. Het is mijn ambitie om er binnen nu en 2 jaar zo’n 10.000 MOMs mee van dienst te kunnen zijn.

Hou je je fulltime bezig met ‘HappyMOMs’?
Het is minstens een fulltime baan. Niet alleen het onderhouden van de site kost tijd, maar ook het organiseren en bedenken van nieuwe diensten voor deze doelgroep heeft veel aandacht nodig. Ik houd er dan ook geen andere banen op na, althans voorlopig niet. Eerst wil ik dat HappyMOMs 100% draait en daar ben ik de komende periode gemiddeld wel 6 dagen per week mee bezig. Met veel plezier hoor!

Waar hebben deze MOMs behoefte aan? Op welke vlakken kun je ze hulp bieden?
Het is voor mij essentieel te luisteren naar de wensen en behoeften van mijn doelgroep, om ze een omgeving te kunnen bieden die daar goed op aansluit. Zo heb ik gemerkt dat er vraag is naar parttime banen voor herintreders en heb ik daarop ingespeeld met een vacaturebank speciaal voor deze doelgroep. Het belangrijkste waar ik met HappyMOMs naartoe wil, is dat de doelgroep het platform direct weet te vinden. Of ze nu op zoek zijn naar informatie over reizen, opleidingen of om gewoon wat te ‘babbelen’ met andere doelgroepers.

Ben je zelf ook een ‘HappyMOM’?
Nee, ik kan mezelf nog niet bepaald tot de doelgroep rekenen. Eerst moeten er nog kinderen kómen, willen ze vervolgens het huis kunnen verlaten! Daarom stel ik me ook puur en alleen als facilitator van het online platform op. De moeders zelf beslissen de inhoud van de site.

Wordt het leven echt anders als je kinderen het huis uit zijn? Wat zijn de grootste veranderingen?
Omdat ik zelf nog geen HappyMOM ben, kan ik hier niet uit eigen ervaring antwoord opgeven. Wel heb ik uit interviews met verschillende moeders gemerkt dat er meer tijd is voor zelfontplooiing. Zo heb ik moeders gesproken die een eigen kookschool zijn begonnen, een grote verre reis hebben gemaakt, een opleiding kunstgeschiedenis zijn gaan volgen of een carrièreswitch hebben gemaakt. Je hoort vaak dat het moment dat de kinderen het huis uitgaan een moment van bezinning is: “Hoe ga ik me leven vanaf nu inrichten, wat wil ik nog allemaal bereiken?”

Merk je dat er behoefte is aan ‘HappyMOMs’?
Ik krijg erg veel enthousiaste reacties van vrouwen. Deze doelgroep is steeds meer op internet te vinden en delen daar graag ervaringen met andere vrouwen. Op dit moment zijn er wel communities, maar niet zodanig dat ze voldoen aan de specifieke wensen van de emptynest vrouwen.

Draagt ‘HappyMOMs’ bij om het leven meer in balans te krijgen?
Je leven in balans krijgen is iets wat voor iedereen anders is. Je zal zelf moeten ontdekken waar jouw eigen balans ligt. HappyMOMs kan meer gezien worden als informatiebron, die geraadpleegd kan worden om bijvoorbeeld tips en ervaringen van andere MOMs te lezen. Door te leren van andermans ervaringen, zou het kunnen helpen bij het vinden van je balans.

Wat doe jij zelf om je leven in balans te houden?
Van te voren bepalen op welke manier je later wilt terug kijken op je leven. Hoe wil je dat mensen je herinneren? Zodra je weet waar jouw prioriteiten liggen is het makkelijker keuzes te maken en daar naar toe te leven. Daarnaast haal ik ook veel inspiratie en energie uit andere blogs en fora. Door te lezen over de ideeën en meningen van anderen krijg ik zelf meer duidelijkheid over wat ik zelf wil. Ze helpen je een richting te bepalen.

Meer weten?

Meer weten over de HappyMOMs? Kijk op HappyMoms.nl