Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Man weer werkloos

Man weer werkloos

Man weer werkloos

Anneke, 28: Mijn man is sinds kort werkloos. Dit is hij al eerder geweest en dit koste mij heel veel energie, het kwam ons huwelijk niet ten goede.

Nu hij weer thuis zit word ik gek van de gedachte dat hij weer geen werk heeft. Ik word er zenuwachtig van als hij thuis is. Hoe kan ik hier beter mee omgaan?

Coach Marlijn
Wat vervelend, dat kost inderdaad veel energie. Het ontslag van je man komt niet ten goede van jullie relatie, dat geloof ik direct. Het is geen makkelijke periode.

Je man is hier natuurlijk zelf ook allerminst gelukkig mee. Werkloos zijn is moeilijk om mee te leven, om allerlei redenen. Je inkomen ligt ineens een stuk lager, dus ook je de levensstandaard. Je verliest je plaats in de maatschappij, want die wordt vaak bepaald door het beroep dat je uitoefent. Je zelfbeeld verslechtert. En dan is er nog het beeld dat je partner (jij dus) van je krijgt. Werkloos zijn heeft dus duidelijke gevolgen voor de relatie.

Werkloos zijn maakt de relatie zeker kwetsbaarder. Het blijkt uit onderzoek dat huwelijken vaak instabieler worden als een van de beide partners werkloos raakt.

Coaching
Terug naar je vraag hoe je hier beter me kan omgaan. Begin eens met jezelf te vragen waarom je gek wordt van de gedachte dat hij geen werk heeft is: ben je soms bang voor jullie financiële situatie (vorige keer heeft hij toch ook weer een baan gevonden?), bang voor wat anderen er van zullen vinden (zijn er al nare opmerkingen gezegd?), of bang voor wat het met je man doet (hoe is hij eronder?), of voor iets anders?

Vraag je ook af waarom het je irriteert dat hij thuis zit: neem je hem zijn ontslag kwalijk (is het zijn schuld) of ben je teleurgesteld in hem, of mis je je vrijheid thuis?

Als je je gevoel hebt bepaald, bespreek het dan met elkaar: onuitgesproken zaken gaan uiteindelijk toch in de weg zitten.

Hierbij een paar do’s en don’ts:
Do:
1. Blijf je eigen leven leven en stort je niet op je werkloze man.
2. Toon interesse, maar niet te veel medeleven.
3. Je hoeft niet zozeer te helpen met zoeken naar nieuwe baan maar je kunt hem wel enthousiasmeren en stimuleren.
4. Wees een beetje voorzichtig met je commentaar. Probeer wat vaker iets in te slikken..:-).
5. Probeer positief te blijven
6. Bedenk een weekschema, waarin je bijvoorbeeld kunt afspreken dat bepaalde dagen van de week vrijgehouden worden om een nieuwe baan te zoeken.
7. Ook is het belangrijk om regelmatig bij te praten.
8. Blijf vertrouwen tonen in je man.
9. Doe eens wat leuks samen! Benut de tijd die je samen hebt: als hij weer een baan vindt is dat weer voorbij!

Don’t
1. Niet teveel klusjes bedenken voor je man… (solliciteren kost namelijk ook veel tijd).

Veel sterkte en succes.