Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Luisteren is moeilijk!

Luisteren is moeilijk!

Luisteren is moeilijk!

Annie, 36: Wanneer ik mensen iets wil vertellen, vooral iets heel graag wil vertellen wat niet in een zin kan dan, dwalen ze vaak af.

Ik vind het zo moeilijk om mensen daarop te wijzen, maar ook jammer dat ik mijn verhaal niet meer kan doen. Het voelt alsof het niet interessant genoeg is wat ik wil vertellen. Hoe maak ik fatsoenlijk duidelijk dat ik dat niet fijn vind?

Coach Patricia
Het is belangrijk te weten dat je het niet persoonlijk moet opvatten als men niet goed naar je luistert of je afdwaalt bij je verhaal. We zijn allemaal wel eens schuldig aan het niet luisteren in ons leven. Als je goed nadenkt, heb je dit misschien zelf ook wel eens met of bij iemand? Bijvoorbeeld als je tv kijkt of je probeert te concentreren op iets wat je aan het lezen bent, terwijl iemand heel graag aandacht van je wil?

Tegenwoordig willen we allemaal aan multitasking doen, maar onvermijdelijk is gewoon dat we niet altijd kunnen luisteren terwijl iemand iets aan ons vraagt. Er zijn dus weinig mensen die echt goed kunnen luisteren. Actief luisteren is:

• Inleven in het verhaal van de ander en proberen te zien zoals de ander het ziet;
• Een ervaring met de ander proberen te ‘delen’;
• Proberen de kern van het verhaal van de ander te weten te komen.

Dit betekent dus dat:
• Actief luisteren een inspannend proces is dat veel inzet vraagt en nog moeilijker is dan het verhaal zelf vertellen;
• Het luisteren houdt ook in dat het gericht is op de persoon die het verhaal vertelt en minder op de inhoud van het verhaal. De vraag die de luisteraar zichzelf stelt is: Wat gaat er in de persoon om en waarom wil deze persoon graag zijn verhaal vertellen?

Zoals je kunt lezen is het luisteren dus zeer intensief. Probeer dan ook niemand te beoordelen of te veroordelen die de aandacht even niet kan opbrengen om te luisteren.

Tips
Mensen die niet goed luisteren, zijn snel afgeleid. Ze praten dwars door jouw verhaal heen, omdat ze waarschijnlijk vinden dat wat ze zelf vertellen belangrijker is. Je kunt iemand niet dwingen belangstelling te hebben voor jouw verhaal, maar je kunt misschien wel bepaalde tactieken toepassen:

Als er iemand door jouw verhaal heen praat, onderbreek diegene dan en zeg: “Laten we niet door elkaar heen praten. Vertel jij eerst wat je kwijt wilt. Ik zal naar je luisteren, maar daarna wil ik graag mijn verhaal vertellen en stel het op prijs dat je naar mij luistert.”

Er is ook een andere tactiek als je wordt onderbroken. Reageer niet op wat de slechte luisteraar zei, maar ze: “Wat ik net wilde vertellen, is…”. Met andere woorden: je herhaalt gewoon je verhaal, dus begin opnieuw.

Je kunt ook het volgende zeggen: “Wat ik net vertelde is erg belangrijk voor me. Zou je het willen samenvatten op de manier hoe jij het ziet? Ik stel je mening hierover zeer op prijs.”

Wees niet teleurgesteld als het niet direct resultaat oplevert. Blijf het gewoon iedere keer proberen, je zal zien dat je begrip zult krijgen.

Plan
Misschien heb je nog iets aan onderstaande lichaamstaal:
• Je kunt beter niet met je armen over elkaar je verhaal vertellen, dit kan de ander een defensief of afgesloten gevoel geven;
• Blijf altijd oogcontact houden, want dit zet kracht bij je verhaal. Als je iemand niet recht aankijkt, kan het voor de luisteraar overkomen dat het verhaal misschien verzonnen is. Of je laat teveel onzekerheid zien;
• Te zacht praten kan betekenen dat mensen je niet goed kunnen verstaan. Hierdoor kunnen ze snel afgeleid zijn, omdat ze het verhaal niet kunnen volgen. Spreek dus op normale toon en duidelijk;
• Als iemand zich van je afkeert, zegt dit genoeg. Ze willen niet met je praten en hebben geen interesse. Dit is ieder zijn recht. Stop er direct mee om je energie in deze persoon in te steken. Zonde van je tijd!

Boekentip: