Let it shine: dit is waarom lichttherapie goed voor je is
Misschien heb je er wel eens over gehoord: lichttherapie. Vooral tijdens de wintermaanden wordt er volop geadverteerd en vliegen de daglichtlampen je om de oren. Maar wat houdt lichttherapie eigenlijk in? Wij leggen het je uit.
En nee, even onder de zonnebank gaan, telt niet!
Winterdepressie of winterdip?
In de winter snakt ons lichaam naar daglicht. Tijdens deze periode maken we meer melatonine aan omdat er minder daglicht is en de zon later opkomt. Dit stofje reguleert onze slaapbehoefte en zorgt ervoor dat we ons slaperig, vermoeid en soms somber voelen. Oftewel: we hebben last van een winterdip. Als de somberheid aanhoudt en iemand depressieve klachten ontwikkelt, spreken we van een winterdepressie. Met behulp van lichttherapie kunnen deze klachten verdwijnen.
Lichtpuntje
Lichttherapie
Hoe werkt lichttherapie? Er wordt gebruik gemaakt van een daglichtlamp die het biologische ritme van mensen met een winterdip of winterdepressie corrigeert. (In de winter raakt het biologisch ritme door het gebrek aan daglicht verstoord). Je hebt hiervoor sterk, wit licht van minstens 10.000 lux nodig. Ook belangrijk: in dit licht zit geen ultraviolette straling, waardoor het niet schadelijk is voor de huid of ogen.
Je kan recht of schuin voor de lamp zitten en na 20 á 45 minuten zit je sessie erop. Het is wel belangrijk dat je geregeld in de lamp kijkt, dus leg je telefoon vooral weg. Een boek of tijdschrift lezen, kan wel — zolang je na elke pagina even opkijkt. Veel mensen krijgen na zo'n sessie een fijne energieboost en dat is alleen maar goed voor je mood.
Naar het ziekenhuis of thuis aan de slag?
Je kan een specialist inschakelen en naar het ziekenhuis gaan voor een paar sessies, maar je kan ook zelf een daglichtlamp aanschaffen. No worries: een peperdure lamp van 500 euro is niet nodig. Zolang de lamp een sterkte van 10.000 lux heeft en geen ultraviolette straling bevat is, zit je goed.
Even een halfuurtje wandelen in de ochtend is ook heel goed voor mensen met een winterdip, zeggen experts. Zelfs op een grauwe, grijze dag. Al snappen we heel goed dat je liever binnen blijft tijdens de gure winterdagen.
Bron: RTL Nieuws