Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ja, óók dit weekend dus: waarom je bij lentezon al zonnebrandcrème op moet smeren

Ja, óók dit weekend dus: waarom je bij lentezon al zonnebrandcrème op moet smeren

Ja, óók dit weekend dus: waarom je bij lentezon al zonnebrandcrème op moet smeren

Na een behoorlijk natte periode aan het begin van dit jaar, krijgen we dit weekend alvast een voorproefje op de lente. Zodra de zon ook maar iets begint te schijnen, zorg je natuurlijk dat je buiten álle stralen meepakt. Heel lekker, maar de kans is groot dat je door de relatief lage temperaturen vergeet om zonnebrandcrème te smeren. Want ja, dat moet ook nu al.

Vroeg beginnen met smeren

Het klinkt misschien onnodig om nu al zonnebrandcrème op te smeren als je naar buiten gaat, maar toch mag je dat echt niet vergeten. “Zonlicht geeft ultraviolet A (UVA) en ultraviolet B (UVB)-stralen af. Te veel van die straling veroorzaakt kanker, wat het grootste gevaar is. Maar daarnaast zorgt UVA ook voor huidveroudering en veroorzaakt het rimpels en ouderdomsvlekken”, legt dermatoloog dr. Ria Willemsen uit aan Het Laatste Nieuws. “Wat veel mensen niet weten is dat de zon ook schadelijke UV-stralen afgeeft in winter én dat die ook door glas komen. Wie aan het raam zit in de winter of lente beschadigt dus ook zijn huid. UVB-straling komt niet door glas heen. Dat type straling is wel de grootste oorzaak van een verbrand velletje oplopen.”

Lees ook:
Nieuwe hete week, nieuwe insmeerronde: alles wat je moet weten (en kunt vergeten) over zonnebrand

Auto

Het is dus inderdaad zo dat je achter het glas geen kleurtje op kunt bouwen, maar wel is het verstandig om je tóch in te smeren. Zo bescherm je jezelf tegen huidkanker, rimpels en ouderdomsvlekken. De Amerikaanse dermatoloog Dennis Kim waarschuwt dan ook voor een te felle zon als je in de auto zit. “De meeste mensen denken dat het niet nodig is zich te beschermen tegen de zon als ze in de auto zitten, maar het tegendeel is waar”, aldus de deskundige. “Vooral de achterruit en zijruiten zijn gevaarlijk.” Getinte ruiten of een zonnescherm kunnen overigens wel een groot aantal zonnestralen tegen houden, maar zelfs met die extra bescherming is het verstandig om je toch in te smeren. Better safe than sorry.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: Unsplash