Vrouw in bed Beeld Getty Images
Vrouw in bedBeeld Getty Images

Lekker lebberen voor het slapen: tips om de nacht door te komen met hooikoorts

Deze week kunnen we genieten van het zonnetje! Helaas is het lenteweer voor mensen met hooikoorts flink afzien. De ramen dichthouden en binnenblijven, is met dit weer niet heel leuk, maar slecht slapen door je verstopte en kriebelige neus is al helemaal geen pretje. Wij hebben vijf fijne tips om de nachten zoveel mogelijk klachtenvrij door te komen.

Ééntje is wel erg leuk...

Pollenvrije slaapkamer

Slecht slapen door hooikoorts: je kent het wel als je last hebt van de vervelende allergie. Waarschijnlijk houd je je raam al goed gesloten als je een hooikoortspatiënt bent, maar de pollen komen ook mee naar binnen op jouw kleding.

Als je een hele dag buiten bent geweest tussen de pollen, wacht dan even met je slaapkamer in te stappen. Zorg dat je kleding in de wasmand gaat, in plaats van dat het op de vloer van je kamer belandt. Daarnaast is het handig om even snel onder de douche te springen en je haren goed uit te borstelen. Zo komen de pollen niet op je bed en voornamelijk niet op je hoofdkussen.

Hoog slapen

Overdag vallen de klachten nog wel mee, maar zodra je je hoofd neerlegt op je kussen verstopt je neus binnen enkele seconden. Dit komt omdat er dan meer bloed naar je hoofd en neusschelpen stroomt en dit zorgt voor een verstopping. Zodra je er een extra kussen bij pakt in bed, lig je wat hoger en blijft je neus meer open. Zo adem je een stuk gemakkelijker.

Verkoelende ogen

Ook al weet je dat je niet mag wrijven in je ogen, toch doen we dat stiekem allemaal wel. Daarentegen kun je beter een koud vochtig washandje bij de hand houden en als een maskertje op je ogen leggen. Dit verkoelt de boel en vermindert de jeuk.

De trouwe viervoeters in de bench

Laat jij jouw hond of kat altijd op de slaapkamer - of zelfs op bed - slapen? Doe dat maar niet als je hooikoortsklachten hebt. Je trouwe viervoeter loopt langs bomen of planten als ze buiten zijn en die lieftallige polletjes blijven stug in hun vacht hangen. Niet zo slim om je huisdier op je kamer te laten logeren tijdens het hooikoortsseizoen.

Zoen de hooikoorts weg

En dan als laatste misschien wel de allerleukste tip, namelijk... zoenen! Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat als je een zoenpartij van een halfuur inplant, het stofje histamine afneemt. En dat is dat verrekte stofje waardoor jij gaat niezen, een loopneus krijgt en tranende ogen oploopt. Let wel op dat je met het coronavirus in het vizier niét bij een random persoon aan de lippen gaat hangen. Maar met je eigen lief is dit wel een heel fijne tip tegen slecht slapen door hooikoorts.

Bron: Swiss Sense

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden