Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Horror: Als je voor deze leeftijd een zonnebankje pakt, heb je 40% meer kans op huidkanker

Horror: Als je voor deze leeftijd een zonnebankje pakt, heb je 40% meer kans op huidkanker

Horror: Als je voor deze leeftijd een zonnebankje pakt, heb je 40% meer kans op huidkanker

Bijna 73 duizend  mensen kregen afgelopen jaar de diagnose huidkanker, dat is te vergelijken met het inwonersaantal van Gouda of Almelo. We complimenteren elkaar als we een ‘lekker kleurtje’ hebben maar volgens kankerexpert Peter Huijgens kunnen we de zon én zonnebanken echt beter mijden. 

De hoogleraar die jarenlang hoofd was van kankeronderzoek in het VU Medisch Centrum, vertelt aan het AD dat we af moeten van het idee dat een ‘lekker’ tint gezond is.  ‘Je wordt bruin in de zon en daar krijg je kanker van. We moeten af van het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke. Roodharigen weten dat ze niet te veel in de zon moeten gaan, maar eigenlijk geldt dat voor alle andere blanke mensen ook. Smeer als je in de zon zit om de paar uur met een hoge factor en zet een sombrero op’.

Lees ook: Slik: zó gevaarlijk is de zon echt

Hogere kans op huidkanker

Volgens Huijgens moeten zonnebanken verboden worden. Hoe schadelijk de zonnebank is blijkt uit een Europese studie die in een gerenommeerd medisch tijdschrift werd gepubliceerd, zo vertelt Marlies Wakkeee, dermatoloog van het Erasmus MC. ‘Daarin staat dat wanneer je gebruik hebt gemaakt van de zonnebank, je daarmee een 20 procent hogere kans hebt op een melanoom. Als je daar vóór je 35ste levensjaar gebruik van maakt, dan verdubbelt die kans tot 40 procent. Dus hoe jonger hoe groter de schade’. Het excuus ‘maar ik ga maar drie keer per jaar onder de zonnebank’, gaat dus niet op.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Vaak wordt bij een melanoom alleen gedacht aan een moedervlek die onrustig is. Dat klopt deels. Een melanoom kan zich ontwikkelen vanuit een moedervlek die je al had. Een moedervlek die verkleurd, een onregelmatige en grillige rand heeft, uit meerdere kleuren bestaat, of niet symmetrisch is van vorm, moet je laten checken bij de huisarts. Ook bij een moedervlek van meer dan 6 mm is het goed om te laten onderzoeken. Een melanoom kan ook een vlekje op de huid zijn dat jeukt, bloedt of verandert. 

Als je veel moedervlekken hebt wordt er aangeraden om op het ‘lelijke eendje’ te letten. Dat is een moedervlek die op je andere moedervlekken ligt, maar er toch anders uitziet. Lees hier meer over hoe je een melanoom kunt herkennen.

Lees ook: #CheckJezelf: zó herken je een melanoom

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Istock