Menstruatieklachten Beeld Getty Images
MenstruatieklachtenBeeld Getty Images

Last van je darmen tijdens je menstruatie? Dit is waarom

Je hebt er zelf misschien ook weleens last van: darmklachten tijdens je menstruatie. Alsof ongesteld zijn niet al vervelend genoeg is, hebben je darmen het ook moeilijk tijdens that time of the month. Je kan diarree krijgen of juist obstipatie. Erg vervelend, maar niets om je voor te schamen. Lees hier waarom jij hier meer last van hebt tijdens je menstruatie.

Bij menstruatie komt niet alleen maar bloedverlies kijken, het kan je stoelgang ook flink in de war schoppen.

Troubles in je darmen

Wanneer ‘tante op bezoek is’ oftewel je bent ongesteld, kan je flink last hebben van je stoelgang. Je hebt last van diarree óf kan juist maar moeilijk ‘toiletteren’ en bent zeker niet de enige. Dit heeft allemaal te maken twee hormonen die vrij komen tijdens je ongesteldheid: prostaglandine en progesteron.

Kort voordat je ongesteld wordt, maken de cellen in het slijmvlies meer prostaglandine aan, aldus Healthline. Dit hormoon zorgt voor gladde spieren die er vervolgens voor zorgen dat de baarmoeder samentrekt en slijmvlies afbreekt. Dat afbreken van je slijmvlies noem je dus menstrueren. Het kan ook meer kramp tot gevolg hebben, doordat je baarmoeder heviger samentrekt.

Op het moment dat je te veel prostaglandine aanmaakt, komt dat stofje in je bloedbaan terecht en gaat het door je hele lichaam. Dit heeft een soortgelijk effect op de gladde spieren in de rest van je lichaam. Je kan hierdoor meer moeten poepen. Helaas is die poep niet altijd van goede kwaliteit, je krijgt er vaak diarree door.

Progesteron

Ook progesteron speelt een rol bij de darmklachten en slecht werkende stoelgang. Dat hormoon kan zorgen voor veel gas en dit zoekt vervolgens een weg naar buiten. Daarnaast kan je last hebben van obstipatie voor en tijdens je menstruatie. Heb je ineens diarree of moeite met poepen? Dat kan dus betekenen dat je menstruatie ieder moment kan komen.

Het moment dat het hormoon progesteron afneemt tijdens je menstruatie, zorgt dit voor ontspanning. Dit betekent dat het wat 'losser’ wordt daar beneden. Dit gebrek aan progesteron, samen met de hogere niveaus van prostaglandine, zorgt voor een heftigere stoelgang. Er is dus geen reden om je zorgen te maken als je toiletbezoekjes tijdens je ongesteldheid net iéts anders verlopen dan normaal.

Bron: cosmopolitan / healthline

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden