Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Weggooien of niet? Zó lang is desinfecterende handgel houdbaar

Weggooien of niet? Zó lang is desinfecterende handgel houdbaar

Weggooien of niet? Zó lang is desinfecterende handgel houdbaar

Sinds de opkomst van het coronavirus wassen we meer dan ons onze handen én slingeren er overal flesjes desinfecterende handgel rond. In onze tas, in de auto, eentje in onze jaszak… Hartstikke handig, maar hoe lang is de gel eigenlijk houdbaar?

Houdbaarheidsdatum desinfecterende handgel

Van eten is welbekend dat het een beperkte houdbaarheidsdatum heeft, en van make-up weten we inmiddels ook dat we het niet oneindig kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt voor zonnebrandcrème, maar ook desinfecterende handgel moet je om de zoveel tijd vervangen.

Actieve ingrediënten

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse professor Karen Dobos. Ze vertelt dat dit alles te maken heeft met de ingrediënten van de gel. “De concentratie van de twee actieve ingrediënten, alcohol en waterstofperoxide, neemt in de loop der tijd af”, zo vertelt professor Karen Dobos.

Lees ook:
Dit is waarom je nieuwe kleren eerst ECHT moet wassen

Beste bewaarplek

Nu houdt dit niet in dat de gel binnen een paar maanden vervangen hoeft te worden, want ze gaan langer mee dan je nu misschien denkt. Belangrijk is dat je de flesjes niet in de volle zon of op een warme plek bewaart, maar op een droge en koele plaats opbergt. “Hoe lang een ontsmettingsmiddel meegaat, hangt zeker af van de opslagomstandigheden,” legt een andere professor, de Amerikaanse William Schreiber, uit. “De alcohol zal zeker sneller verdampen in een warme auto, waardoor het product minder effectief wordt.”

Schadelijk?

En is het schadelijk, als je per ongeluk toch een product gebruikt dat eigenlijk niet meer goed is? Voor een nare huidreactie hoef je volgens de professors niet te vrezen, maar wel kan het product sterk afnemen in effectiviteit. “Maar als een fles nog nooit geopend is geweest, maar wel bijna of over de houdbaarheidsdatum is, is het waarschijnlijk nog in orde”, aldus professor William Schreiber.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: Getty