Kort lontje? 5x waarom je je hoofd koel moet houden Beeld iStock
Kort lontje? 5x waarom je je hoofd koel moet houdenBeeld iStock

Kort lontje? 5x waarom je je hoofd koel moet houden

Iedereen wordt weleens kwaad. In het verkeer, als die bumperklever je ineens inhaalt en afsnijdt. Aan de kassa bij de buurtsuper, als een brugsmurf asociaal voordringt. Op je partner, als ie de benen neemt nét als jouw, correctie: jullie kind een terror huilbui heeft. Soms terecht, maar je moet natuurlijk niet om het minste of geringste uit je vel springen. Zonde van je energie! Heb jij last van een kort lontje? Dít is waarom je je hoofd koel moet houden.

1. Heethoofden slapen slechter

Bij wie snel en vaak (onnodig) kwaad is, draait de amygdala, het deel van de hersenen dat onze oerinstincten beheert, op volle toeren. Omdat het je woede vertaalt als paniek, zal de bloedtoevoer naar je hart en ledematen stijgen. Daardoor wordt ontspannen - en dus ook slapen - lastig. Kruip dus niet chaggie in bed, maar noteer daarvoor even wat je juist zo boos maakt op een stukje papier. Of in de notities van je telefoon. Dat maakt je hoofd leeg, waardoor je woede stilletjes aan zal wegebben.

2. Woede veroorzaakt koppijn

En niet alleen de bloedtoevoer neemt toe als je boos bent! Ook wordt er meer van de stresshormonen cortisol, adrenaline en testosteron aangemaakt. Die duwen op hun beurt je lichaam in vecht-of-vluchtmodus en doen de bloedvaten en zenuwen die je brein omringen zwellen. Klinkt niet lekker. Is het ook niet, want de druk die daardoor ontstaat, kan tot barstende koppijn leiden.

3. Je wordt sneller ziek

En dan bedoelen we niet dat je ziek wordt van je eigen gedrag, was dat maar zo. Een te veel aan het stresshormoon cortisol kan je suikerspiegel uit balans brengen, onderdrukt de werking van de schildklier en kan zelfs botdensiteit (ook wel botmineraaldichtheid genoemd, de hoeveelheid botmineraal in botweefsel, red.) doen verminderen. Aanvankelijk triggert de stof een ontstekingswerende reactie in het immuunsysteem, maar wanneer het hormoon langdurig in hoge concentraties in het lichaam aanwezig is, maakt dat het gevoeliger voor virussen.

Lees ook 5 tips om de band met je zus te versterken

4. Het wordt moeilijker om je eten te verteren

Wanneer het vlucht-of-vechtmechanisme eenmaal z'n gangetje gaat, wordt de bloedtoevoer naar gebieden als de ledematen verhoogd, die nodig zijn om actie te ondernemen. Daardoor moet ons verteringsstelsel het even met wat minder stellen, waardoor de goede darmbacteriën minder zuurstof krijgen en mogelijk sterven. En dat heeft zo z’n effect op de vertering. Hmmm, op een opgeblazen vol gevoel zit niemand te wachten, toch?

5. Het maakt je angstig en depressief

Wanneer we kwaad zijn: onze stem verheffen en/of met dingen gooien, verhogen onze hartslag en spierspanning. Het lichaam verkeert in opperste staat van paraatheid. Aha, daarom ben je altijd zó alert als je boos bent. Komt deze heftige reactie met regelmaat voor, dan maakt dat het moeilijker voor de hersenen om de neuronen die bij deze reactie geactiveerd worden weer uit te schakelen. Daardoor blijft het gevoel van boosheid hangen, dat zich vertaalt in angst en depressieve gevoelens. Terwijl de aanwezigheid van gelukshormoon serotonine afneemt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock

FlairiStock

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden